Antena Căutare

Primul transplant parțial de față din istorie! Povestea femeii care a fost mutilată de propriul câine

În urmă cu zece ani, o femeie din Franţa devenea prima persoană din lume care beneficia de un transplant parţial de faţă. Operaţia extrem de dificilă intra în cărţile de istorie şi schimba radical viaţa victimei.

Primul transplant parțial de față din istorie! Povestea femeii care a fost mutilată de propriul câine
Isabelle Dinoire înainte de operaţie (stânga), imediat după operaţie (mijloc) şi în 2009 (dreapta) | bbc.com

În urmă cu zece ani, o femeie din Franţa devenea prima persoană din lume care beneficia de un transplant parţial de faţă. Operaţia extrem de dificilă intra în cărţile de istorie şi schimba radical viaţa victimei.


Coşmarul a început în mai 2005 pentru Isabelle Dinoire, o franţuzoaică de 38 de ani. După o săptămână agitată, în care s-a confruntat cu multe probleme, femeia a simţit că a ajuns la capătul puterilor şi a vrut să facă ceva ca să se liniştească.


“Am luat nişte pastile pentru a uita totul. Am leşinat, am căzut la pământ şi m-am lovit cu capul de o piesă de mobilier”, a povestit Isabelle. De fapt, era vorba despre o supradoză…

Un chirurg italian vrea să facă un transplant de cap! "Voi demonstra lumii întregi că experimentul poate reuși"


Câinele său, un Labrador pe nume Tania, şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a încercat să îşi trezească stăpâna. Pentru că ea nu reacţiona în niciun fel, a devenit din ce în ce mai agitat și mai agresiv, ajungând să zgârie şi să muşte fața acesteia. I-a sfâșiat obrajii, buzele, nasul și bărbia, partea superioară a feței rămânând intactă. Într-o secundă, din cauza unui moment de "rătăcire", viaţa Isabellei s-a schimbat total…

Chipul Isabellei înainte de accident (stânga) şi imediat după (dreapta)


În presă au apărut tot felul de zvonuri conform cărora femeia a încercat să se sinucidă, lăsând chiar şi un bilet de adio, dar nu a existat o mărturisire oficială în acest sens.


După şase luni în care a fost supusă la tot felul de tratamente şi investigaţii, medicii s-au hotărât că este momentul ca Isabelle să fie supusă unei intervenţii chirurgicale. În cadrul operației din noiembrie, desfășurată la Spitalul Universitar Amiens din Franța, chirurgii Bernard Devauchelle şi Jean-Michel Dubernard au făcut tot posibilul să îi redea femeii zâmbetul pe buze. Niciodată nu mai avusese loc o astfel de procedură medicală, până la acea vreme specialiştii realizând doar transplant de scalp și ureche.

CAZ INCREDIBIL în Marea Britanie: Unui bărbat i-a luat foc stomacul în timp ce se afla pe masa de operaţie


Au prelevat pielea, grăsimea și anumite vase de sânge ale unei paciente aflate în moarte cerebrală. Ca o ironie a sorţii, condiţiile în care a decedat donatoarea sunt la fel de misterioase. S-a spus că s-a spânzurat, însă familia acesteia a negat zvonurile.


Primul transplant parțial de față din istorie a fost un succes, iar Isabelle trebuie să urmeze un tratament strict pentru tot restul vieții, pentru a evita posibile complicații.

Chipul Isabellei Dinoire s-a refăcut după operaţie


Într-un interviu acordat în 2008, Dinoire declara că cea mai grea luptă pentru ea este să îşi accepte noua înfăţişare: “Durează foarte mult să te obişnuieşti cu faţa altei persoane la tine…”


Sursa: agerpres.ro, wikipedia.org, bbc.com

Află ce personalitate ai citind în palmă! Ce spune linia inimii despre tine... Fenomen paranomal pe un pod! Sute de câini ce au trecut pe aici s-au aruncat în apă! Ceva bizar îi sperie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x