Pentru el, a fi profesor nu este o meserie, ci o chemare. Vasile Postolachi a făcut împrumut la bancă, și-a sacrificat bursa de doctorand și a mers din casă în casă, cerând bani. Totul pentru elevii săi! Datorită lui, micuții s-au plimbat prin locuri la care nici nu ar fi îndrăznit să viseze!
Vasile Postolachi este un tânăr profesor din satul Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Pentru el, nu există sacrificiu prea mare pentru elevi. Dându-și seama că micuții cărora le preda nu și vor permite niciodată să facă excursii prin țară, profesorul de religie a făcut un împrumut la bancă, și-a cheltuit bursa de doctorand și a cerut donații din casă-n casă, doar pentru a le putea împlini visul.
În prezent, Vasile își face doctoratul la Facultatea de Teologie. După ce a absolvit facultatea, la Iași, a avut un singur gând: să se întoarcă în satul natal, Rădăuși- Prut, ca profesor.
„Am simţit asta ca o chemare. Acolo în lumea satului este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicaţi. Eu nu mi-am dorit să plec de acolo, eu mi-am dorit să ajung acolo. Este nevoie de oameni care să lumineze şi să contribuie la dezvoltarea intelectuală şi spirituală a acestor zone”, a povestit Vasile Postolachi, pentru Adevărul.
Satul Rădăuși- Prut este aproape lipit de granița cu Republica Moldova. Vasile a fost dintotdeauna fascinat de tărâmul de peste Prut. Într-o zi, după ore, a trecut granița și nu s-a oprit până n-a dat de prima școală ce i-a ieșit în cale. Din discuțiile cu profesorii de acolo, și-a dat seama că elevii de acolo nu aveau cărți în limba română.
Așa a luat naștere proiectul „Cartea unește inimi”, prin care Vasile Postolachi a adus peste 1500 de volume în Moldova. Aceastea provin exclusiv din donații. Până și români din Spania au ajutat, țară unde Postolachi a ajuns cu doctoratul.
În 2018, profesorul de religie a aflat că elevii cărora le preda nu ieșiseră niciodată din județul Botoșani. A fost momentul în care a îneles ce cadou minunat le poate oferi. Și-a prpus să organizeze o excursie pentru copiii nevoiași cu rezultate bune la învățătură, inclusiv pentru cei din Republica Moldova. În total, 50 de elevi și profesori.
Cu toate că făcuse un împrumut la bancă și renunțase la bursa de doctorand, banii tot nu era suficienți.
„Stăteam și mă uitam efectiv în gol. Nu știam cum să fac în momentele acelea. M-am rugat lui Dumneeu. Nu a trecut mult timp și a sunat, providențial, decanul Facultății de Teologie Catolică din Spania, M-a întrebat ce fac. I-am explicat situația. După ce a închis telefonul, mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu”, a povestit profesorul.
Astfel, copiii au pornit în prima lor aventură. În cele trei zile de călătorie, au vizitat principalele atracții turistice din Neamț, Suceava și Iași. Unii dintrei ei numind-o „excursia vieții”.
Neuralink vrea să implanteze senzori în creierul uman începând de anul viitor... Și-a deschis un cont fals pe o rețea de socializare, ca să îi testeze fidelitatea iubitului ei! Ce i-a răspuns bărbatul ...