Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Proiect al Institutului de Studii Sud-Est Europene din Academia Română, între cele 185 de cercetări finanţate cu 450 de milioane de euro de ERC

Un proiect al Institutului de Studii Sud-Est Europene din Academia Română se numără între cele 185 de cercetări finanţate cu 450 de milioane de euro de European Research Council.

Consiliul a anunţat marţi câştigătorii granturilor pe 2019, publicată pe site-ul erc.europa.eu.

Este prima dată când România obţine un ERC Advanced Grant, iar proiectul de cercetare propus de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este singurul proiect românesc aflat pe lista câştigătorilor, potrivit unui comunicat remis News.ro.

„Primele cărţi tipărite în limba arabă pentru creştinii arabi. Transferuri culturale între Europa de Est şi Orientul Apropiat otoman în secolul al XVIII-lea” este coordonat de dr. habil. Ioana Feodorov şi va fi realizat de o echipă internaţională formată din 13 cercetători din România, Franţa, Germania Liban, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Proiectul îşi propune o analiză aprofundată a legăturilor dintre Ţările Române şi alte state din Sud-Estul Europei, pe de o parte, şi creştinii arabi din Imperiul Otoman pe de altă parte, din perspectiva progresului social pe care l-a adus în Orientul Apropiat cultura tiparului în secolul al XVIII-lea, la care românii au contribuit în mod esenţial.

Cercetarea vizează în primul rând transferul de tehnologie a tiparului din Ţara Românească şi Moldova către ţinuturile orientale guvernate de Poarta Otomană, în beneficiul creştinilor arabofoni, de rit bizantin şi catolici. În al doilea rând, va fi realizat un repertoriu descriptiv şi sistematic al tuturor cărţilor arabe tipărite între 1701 şi 1800 în Ţările Române, Liban, Siria şi ţinuturile învecinate.

Alte teme conexe ale proiectului sunt: contextul întemeierii şi funcţionării tiparniţelor cu litere arabe în teritoriile aflate sub stăpânire ori suzeranitate otomană; legăturile creştinilor din Biserica Antiohiană de rit bizantin cu Moldova şi Ţara Românească, prin călători şi prin circulaţia cărţii vechi şi a manuscriselor greceşti; rolul tiparului în păstrarea tradiţiei creştine şi pătrunderea în cult a limbii arabe, fenomen contemporan cu pătrunderea limbii române în cărţile bisericeşti din ţinuturile româneşti.

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române desfăşoară de mai bine de un deceniu şi jumătate, sub coordonarea lui Feodorov, proiecte privitoare la relaţiile culturale între români şi arabii creştini din provinciile otomane est-mediteraneene (Libanul şi Siria de azi). Începând din acest an, Institutul desfăşoară un alt proiect interdisciplinar, care vizează catalogarea colecţiilor de manuscrise orientale deţinute de Biblioteca Academiei Române (Bucureşti şi filiala Cluj).

Coordonatorul proiectului este specialistă în cultura arabă creştină şi studiază de mai multe decenii relaţiile arabilor din Biserica Antiohiană cu românii. A publicat numeroase lucrări în ţară şi străinătate cu privire la jurnalul călătoriei arhidiaconului antiohian Paul din Alep în Moldova şi Muntenia, la începuturile tiparului arab în Răsărit cu ajutor din Ţările Române, la circulaţia literaturii creştine între Europa de Est şi ţinuturile est-mediteraneene.

Proiectul a fost înscris spre finanţare la secţiunea Ştiinţe Sociale şi Umaniste, care a reunit 500 de propuneri, Consiliul European de Cercetare selectând 48 de câştigători. Celelate două secţiuni ale competiţiei de finanţare au fost: Ştiinţele Vieţii şi Ştiinţe Fizice şi Inginerie.

Consiliul European de Cercetare (European Research Council – ERC), înfiinţat de Uniunea Europeană în 2007, este prima organizaţie de finanţare europeană pentru excelenţă în cercetarea de frontieră. În fiecare an, ERC selectează şi finanţează cei mai buni cercetători creativi, de orice naţionalitate şi vârstă, care derulează proiecte în Europa şi se străduieşte să atragă cercetători de top din orice parte a lumii

Până în prezent, ERC a finanţat aproximativ 9.000 de cercetători şi peste 50.000 de post-doctoranzi, doctoranzi şi alte persoane care lucrează în echipele de cercetare. Competiţia din acest an a condus la crearea a peste 1.800 de noi locuri de muncă şi burse pentru post-doctoranzi, doctoranzi şi persoane implicate în cercetare.

Cercetătorii care doresc să concureze pentru un grant ERC pot accesa site-ul erc.europa.eu. Perioada de aplicare pentru următoarea rundă a competiţiei ERC Advanced Grant este 14 mai – 26 august 2020.

Sursa : news.ro

Fanatik.ro

Accident rutier cu 4 morţi în Italia, toţi români. În tragedie au murit şi doi copii (Video)

Observator Antena 1

Bianca Adam, o vloggeriţă celebră din România, bătută pe stradă cu o bară de metal (Video)

Observator Antena 1

Bodo de la Proconsul a făcut infarct! În ce stare se află acum solistul

Spynews.ro

Ultimii condamnați la moarte din Europa și povestea lor halucinantă! Inculpații sunt frați...

Spynews.ro

Unul dintre cei mai mari criminali din istoria României a cerut să fie eliberat. Gest sfidător...

AntenaSport

Apel disperat pentru salvarea celor doi fraţi condamnaţi la moarte. Care sunt şansele să...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

ANAF, anunțul pentru toți contribuabilii. Totul va fi picat luni 8 iunie, în aceste ore

Playtech.ro

Cea mai bună rețetă de salată de roșii cu castraveți. Simplă, rapidă și perfectă pentru...

Playtech.ro

Răsturnare de situaţie în privinţa transferului lui Bălgrădean la CFR Cluj! Moment...

Telekomsport.ro

Raed Arafat iese în față! Toți românii trebuie să facă asta de acum

Capital.ro

Cum arată părinții Vulpiței de la Acces Direct. IMAGINEA a strâns zeci de mii de like-uri

Impact

Zodiile care își găsesc perechea până la finalul lui 2020

Antena3.ro

Cea mai toxică legumă din lume! Românii o folosesc extrem de mult. Atenție maximă

Voxbiz.ro

Zece motive pentru care esti respins la ITP

Cars.ro

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro