Regina Maria a României, supranumită de românii contemporani cu ea „Mama răniţilor” sau „Regina- Soldat”, în special datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial, este în fruntea omagiatelor de anul acesta pentru rolul pe care l-au avut femeile în Primul Război.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul inaugurează joi, 27 septembrie 2018, ora 19:00, o expoziţie de excepţie, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României.
Expoziţia va fi deschisă la Centrul Cultural „Mustafa Saffet” din Ataşehir până la dată de 7 octombrie. În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea filmului documentar „Inima Reginei”. Proiectul expoziţional urmează a fi prezentat ulterior, la sediul ICR Istanbul, în perioada 7 - 14 octombrie 2018.
„În anul în care sărbătorim Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ICR Istanbul are alături importanţi parteneri naţionali şi locali pentru organizarea acestui dublu eveniment”, se arată în comunicat.
Pentru realizarea expoziţiei fotodocumentare „Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria”, realizatorii propun un excurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, că asistente sau infirmiere, că membre ale Crucii Roşii Române, în spitalele de campanie sau că activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.
Născută în 29 octombrie 1875, în Marea Britanie, sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha , viitoarea Regină Maria a României a fost prima fiică a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha şi duce de Edinburg, şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unică fiică a ţarului Alexandru al ÎI-lea al Rusiei. Regina Maria a fost, totodată, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
După o copilărie şi o adolescenţă petrecută în casa părintească, din Eastwell Park, comitatul Kent, Maria s-a logodit la 16 ani cu principele Ferdinand I, moştenitorul tronului României. S-au căsătorit la 10 ianuarie 1893, pe când principesa Maria avea numai 17 ani.
În perioada 8 iunie 1930 - 18 iulie 1938, Regina Maria a locuit izolată, majoritatea timpului, la castelele sale din Bran și Balcic. Cauzele decesului său, după o lungă și grea suferință, relatate în prestigioasă revistă americană TIME ,numărul din 21 iunie 1937, au fost datorate comportamentului reprobabil al fiilor săi :
„...ruptura finală dintre Carol și Nicolae s-a întâmplat la o petrecere în familie ,la Palatul Cotroceni, când Carol a propus un toast în cinstea roșcovanei intruse, Madame Lupescu; prințul de 15 ani, Mihai, a scăpat jos paharul de șampanie; Carol i-a tras un picior. Nicolae a intervenit. O armă, se pare că a lui Nicolae, a detunat. Regina Maria ,care a primit glontele în piept, a început să scuipe sânge."
Surse: descopera.ro, wikipedia
Fenomen inexplicabil! Un băiețel israelian nu a scos un cuvânt timp de doi ani și dintr-o dată a început să vorbească în... Imagini RARE. Cum arată perechea de pantofi care costă 17.000.000 de dolari! A fost expusă în Dubai...