Aurora Simionescu, o tânără în vârstă de 33 de ani, este singura româncă ce face parte din echipa NASA și urmează să se mute la Tokio, Japonia, întrucât a fost recrutată de Agenția Spațială Japoneză pentru a lucra la un satelit care va f lansat în spațiu.
Aurora Simoonescu s-a îndrăgostit iremediabil de astrofizică în clasa a XII-a, după ce a citit o carte - Structura Universului - pe care mama ei o cumpărase de la un anticariat. Atunci și-a dat seama că vrea să-și construiască o carieră în domeniu, iar ulterior a absolvit Universitatea Jacobs din Bremen, Germania, unde a reușit să se specializeze în Astrofizică, lucru care nu era posibil la acel moment. Ulterior, ea și-a luat doctoratul la Instutul Max Plank din Munchen și nu s-a oprit aici. Tânăra a aplicat pentru o bursă la NASA și a obținut-o, deși acolo personalul reprezentat de femei este de 30 la sută.
Ani de zile a cercetat ”materia întunecată” a cosmosului, iar după ce a obținut o bursă la NASA, Aurora a ajuns să studieze supernovele și să lanseze sateliții pentru JAXA, Agenția Spațială Japoneză. În aprilie, însă, munca ei a fost încununată de succes, fiind desemnată șefa Agenției Spațiale Japoneze.
Deși este îndrăgostită de astrofizică, Aurora iubește și dansul și fotografia, după cum mărturisea ea în cadrul unui interviu.
”Începand din clasa a XI-a am învăţat diferite tipuri de dans, de la jazz şi salsa până la dans de societate. La Stanford am participat chiar şi la concursuri de dans sportiv, în special vals, foxtrot şi tango. Nu am fost niciodată foarte atrasă de sport, aşa că dansul este forma mea preferată de exerciţiu fizic. În Japonia nu am găsit încă un nou partener de dans, deci mă concentrez pe celalalt hobby, fotografia, hobby pe care il practic de aproape 7 ani. De curand, am creat un blog de fotografie, earthinpink.com, unde încerc să arăt frumuseţea planetei noastre. Blogul combină impresii din călătoriile mele, comparând aspecte ale vieţii în colţuri diferite de pe glob - în ton, poate, cu aspiraţia mea de a fi ambasador de când aveam 5 ani. Şi tot în timpul meu liber mă destinde să fiu mentor pentru tinerii din Smart Nation. De altfel, pe blogul personal din cadrul platformei, ţin în permanenţă legătura cu aceştia. Am fost foarte impresionată de cunoştinţele lor anul trecut, când am avut ocazia să îi întâlnesc în persoană la un workshop "Cool School”. Sunt elevi talentaţi, pasionati, creativi, dedicati şi la curent cu tehnologia modernă. Ştiu ce e fezabil şi ce îşi doresc să realizeze. În acest sens, cred că programul Smart Nation le da un ajutor nepreţuit în a-i incuraja să îşi transforme ideile în realitate.”, spunea ea pentru Antena 3.
Aurora Simionescu, originară din Brăila, este una dintre cele 10 persoane din lume alese pentru bursa Einstein Fellowship, parte din programul NASA. De asemenea, cercetătoarea face parte din topul celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrală și de Sud.