Antena Căutare

S-a întâmplat ceva nemaivăzut cu Marea Neagră! Cercetătorii sunt în stare de șoc: „S-a produs o explozie. Este o binefacere”

Locuitorii din Istanbul au constatat în ultimele zile, cu mare surprindere, că apele din strâmtoarea Bosfor, ce desparte metropola turcă în partea sa asiatică și partea sa europeană, au devenit turcoaz, fapt explicat de oamenii de știință prin apariția unui anumit tip de plancton în Marea Neagră

Locuitorii din Istanbul au constatat în ultimele zile, cu mare surprindere, că apele din strâmtoarea Bosfor, ce desparte metropola turcă în partea sa asiatică și partea sa europeană, au devenit turcoaz, fapt explicat de oamenii de știință prin apariția unui anumit tip de plancton în Marea Neagră.

În timpul weekendului trecut, apele Bosforului, strâmtoarea ce face legătura între Marea Neagră și Marea Marmara, au căpătat o nuanță intensă de turcoaz, alarmându-i pe localnici. Pe rețelele de socializare, unii dintre ei se declarau îngrijorați în legătură cu posibilitatea deversării în mare a unor substanțe poluante, în timp ce alții au sugerat că acea culoare neobișnuit de intensă ar fi fost o consecință a seismului ce a zguduit coastele Mării Egee în cursul zilei de luni.

Însă pentru oamenii de știință această modificare a culorii mării nu reprezintă un mister: fenomenul a fost cauzat de o creștere a concentrației de plancton, care a oferit mării și un miros mai puternic ca de obicei.

Ahmet Cemal Saydam, profesor de științe ale mediului înconjurător la Universitatea Hacettepe, a declarat pentru agenția privată Dogan că modificarea culorii mării din strâmtoarea Bosfor se datorează creșterii numărului de Emiliania huxleyi, o specie de fitoplancton marin foarte răspândită în lume, care joacă un rol esențial în regularizarea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă.

Articolul continuă după reclamă

"S-a produs o explozie a numărului de Emiliania huxleyi în Marea Neagră. Este o binefacere", a spus profesorul Saydam.

"Asta nu are nimic de-a face cu poluarea", a adăugat el, precizând că acest fenomen este benefic pentru anșoa, un pește foarte apreciat de locuitorii din Istanbul.

Modificarea culorii apelor din Marea Neagră a fost, de asemenea, imortalizată prin intermediul unei fotografii prin satelit realizată de NASA.

Potrivit Agenției spațiale americane, noul colorit spectaculos, într-o nuanță lăptoasă, "se datorează probabil creșterii în concentrație a unui tip specific de fitoplancton, denumit cocolitofore", o categorie din care face parte specia Emiliania Huxleyi.

"Acest organism este acoperit de carbonat de calciu, de culoare albă, și, atunci când este prezent în cantități mari, tinde să ofere apei o strălucire lăptoasă", au explicat specialiștii de la NASA.

Fitoplanctonul Emiliania huxleyi este foarte adaptabil: acest organism unicelular rezistă atât în ape ecuatoriale, cât și în regiunile subarctice.

Horoscopul zilei de 15 iunie! Berbecii vor fi asaltaţi cu vizite... Cine este persoana din imagine? Acesta este cel mai scump selfie din istorie. Valorează ȘAPTE MILIOANE de lire sterline!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x