Antena Căutare

Sărbătoare importantă pentru credincioşi! Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei, ocrotitorul României

În fiecare an, pe 30 noiembrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, acesta fiind considerat "ocrotitorul României".

În fiecare an, pe 30 noiembrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, acesta fiind considerat "ocrotitorul României".

Evanghelia după Ioan menţionează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus. Andrei l-ar fi dus la Isus pe fratele său, Petru, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”.

Sfântul Andrei este socotit cel care a propovăduit Evanghelia în România, iar Peştera Sfântului Andrei şi Pârâiaşul Sfântului Andrei dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

Andrei a fost răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie în 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat "Ocrotitorul României". Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească naţională.

Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI

Se crede că în această noapte spiritele morţilor umblă pe străzi să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Pentru a se apăra de primejdii, tradiţia spune că oamenii trebuie să folosească usturoiul. Astfel, casa, grajdul, uşile şi ferestrele caselor sunt unse cu usturoi pisat, ca să alunge duhurilor rele din ogradă.

Tot în această noapte, pentru a testa bogăţia livezilor şi a câmpurilor, se aduc în casă crenguţe de vişin. Dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belşug.

Un alt obicei este de a pune grâu într-o oală de pământ, pentru a vedea rodnicia ogoarelor, dar şi a casei gospodarului în noul an.

Tradiţia mai spune că fetele încearcă să-şi afle viitorul în această zi de sărbătoare. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soţ. Pentru a-şi vedea ursitul în timpul somnului, fetele pun busuioc sub pernă.

Citeşte şi:

Urări și mesaje de Sfântul Andrei! Nu ai inspirație și totuși ai prieteni sărbătoriți azi? Iată soluția

De ce credem în Dumnezeu? Specialiștii au găsit răspunsul!... Spune-mi în ce lună ești născut, să îți spun ce boli poți face...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x