S-au împlinit 20 de ani de când NATO a lansat campania de bombardamente aeriene asupra Serbiei, defensivă care, după mai bine de două luni, a pus capăt luptelor din Kosovo. Armata iugoslavă s-a retras din acea provincie care a trecut sub controlul forţelor NATO şi, după câţiva ani, şi-a proclamat independenţa.
Evenimentul de acum două decenii a fost comemorat cu sentimente opuse în Serbia şi în Kosovo.
În Serbia, mitingul oficial de comemorare a avut loc în oraşul Niş, una din ţintele atacurilor aeriene de acum 20 de ani. Participanţii, care au purtat lumânări în memoria victimelor, au vizionat imagini ale bombardamentelor, proiectate pe un ecran uriaş.
„Bombardamentele au fost, într-adevăr, fapte de care numai diavolul s-ar putea bucura”, a declarat Patriarhul Irinej.
„Poporul Serbiei a hotărât, cu demnitate, că nu doreşte ca ţara să fie membră a NATO şi că neutralitatea militară este alegerea noastră naturală”, a spus Aleksandar Vucic.
O manifestare cu caracter mai dur a avut loc la Belgrad. Participanţii au ars, simbolic, drapelele NATO şi Uniunii Europene. Liderul naţionalist Voislav Şeşeli, condamnat de tribunalul de la Haga pentru crime de război, a afirmat că ţara NU trebuie să se alăture Uniunii Europene, care, în opinia sa, reuneşte "toţi duşmanii Serbiei".
În Kosovo, campania aeriană a NATO a fost rememorată cu elogii, pentru sprijinul acordat Armatei de Eliberare care lupta, pe atunci, împotriva forţelor iugoslave. Actualii lideri din Kosovo sunt, de altel, foşti comandanţi ai Armatei de Eliberare.
Au fost depuse coroane de flori la mormintele militarilor NATO decedaţi în timpul misiunii din acest teritoriu. Aproape 4000 de soldaţi ai NATO sunt staţionaţi şi acum în Kosovo, ca forţe de menţinere a păcii.