Antena Căutare

Se oferă 2.000 de lei de la stat dacă ai în curte acest animal! Carnea lui e la fel de sănătoasă ca cea de somon

Statul român oferă o subvenție de 2.000 de lei românilor care cresc acest animal în propria curte. Se spune despre el că are carnea mai bună decât cea a somonului. Iată despre ce este vorba!

Galerie
Se oferă 2.000 de lei de la stat dacă ai în curte acest animal! Carnea lui e la fel de sănătoasă ca cea de somon | Shutterstock

Crescătorii de porci Mangaliţa şi Bazna pot primi anual 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie. Subvenția a crescut față de anul trecut cu peste 60%, atunci când era de numai 1.200 de lei, potrivit Fanatik. Iată cum pot intra aceștia în posesia banilor!

Citește și: Restaurantul unde poți bea gratuit o sticlă de vin scump. Ce cer proprietarii în schimb. Nu mulți pot accepta

Statul oferă bani celor care cresc acest animal. Ce trebuie să facă

Tot ce trebuie să facă aceștia este să depună o cerere până la sfârşitul lunii iunie. Guvernul a aprobat deja ajutorul promis pentru creşterea acestor rase, care sunt unele dintre cele mai căutate din Europa.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit specialiștilor, carnea de porc de Mangalița este superioară din punct de vedere calitativ cărnii de somon.

Pe de altă parte, dacă este să ne raportăm la prețuri, acestea nu sunt tocmai accesibile. Un kilogram de cârnaţi din carne de Mangaliţă poate ajunge până la 120 de lei. De asemenea, un kilogram de şuncă poate fi achiziționat cu circa 80-90 de lei, potrivit Fanatik.

Citește și: Hotelul de 5 stele pentru găini unde înaripatele ascultă muzică și au parte de facilități de top. Cât costă o singură zi de cazare

Care e cel mai mare crescător din România

Porcii de Mangalița sunt crescuți de multe persoane din țara noastră, însă un fermier din județul Arad este considerat a fi cel mai mare producător de la noi. Ioan Rășinar a început să crească aceste animale în localitatea Pâncota, după ce a mâncat slănină de Mangalița și i-a plăcut foarte mult gustul.

Crescătorul din județul Arad are cel mai mare număr de animale înscrise în Registrul genealogic, în secţiunea principală. În prezent, el ridică un abator și proiectează o carmangerie.

„Creşte mai greu dacă-l ţii pe beton. Dar eu, crescându-l în semilibertate, am o medie de zece kg pe lună. La mine, un porc la un an, la 12 luni, are în jur de 100-110 kg. Creşterea cea mai grea este până la șase luni, când depune mai mult de 45 kg.

După 100 începe să meargă bine, 150-160 kg până la 200 kg. Le dau porumb şi lucernă. Am baloţi din ăia de 250 kg, îi ridic cu motostivuitorul şi îi arunc acolo, precum caprele stau.

Şi la scroafele care sunt cu purcei le macin furajul din porumb, orz, purceii până la două luni stau acolo şi de la două luni îi înţarc.”, a declarat acesta pentru Revista Fermierului, citat de Fanatik.

Ce este creatura înspăimântătoare cu aripi de înger și dinți ascuțiți, găsită pe plajă. Atinge mărimea unui copil de cin... Femeia care și-a tatuat fața pentru a scăpa de o traumă din copilărie. Prin ce a trecut și cum arăta înainte...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x