Printre pretendenți era și fiul Prefectului Romei, care a fost respins în încercările sale,iar acesta ca să se răzbune a denunțat-o că este creștină.
Astfel, Prefectul Sinfronius i-a poruncit tinerei să aducă sacrificii zeițe Vesta, iar fiindcă a refuzat, ca pedeapsă a fost expusă într-un bordel. Singurul tânăr care a încercat să o atingă a fost lovit de orbire, apoi vindecat la rugăciunea Agnesei. Însă, nici măcar miracolul nu l-a făcut pe prefect să-și schimbe părerea, astfel Sfânta Agnesa și-a oferit viața ca jertfă lui Hristos la o vârstă atât de fragedă.
Nu este sigur dacă a fost decapitată sau arsă.
Acest exemplu de nevinovăție a dat naștere unei tradiții, astfel că în dimineața zilei de 21 ianuarie se binecuvântează doi miei care sunt oferiți Sfântului Părinte Papa. Din lâna lor vor fi țesute veșmintele oferite arhiepiscopilor. Această ceremonie are loc în Biserica Sfintei Agnesa, bazilică construită pe Calea Nomentană de Constantina, fiica lui Constantin, în anul 345.
Începând din Evul Mediu, Sf. Agneza a fost reprezentată iconografic însoțită de un miel, simbol al nevinovăției ei.
La sărbătoarea ei, în biserica Sfânta Agnesa din Roma se binecuvântează doi miei, din a căror lână se fac veșmintele trimise de papă arhiepiscopilor, ca simbol al funcției lor.
Semnificația numelui Agnesa ar proveni fie din latină și înseamnă mielușea, fie din greacă având ca semnificație cuvintele puritate, fără păcat, sfințenie sau castă.