Antena Căutare

Solstițiul de iarnă 2023. De ce iarna astronomică începe pe 22 decembrie

În 2023, solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 22 decembrie. Acest eveniment marchează începutul iernii astronomice.

Galerie
Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 22 decembrie în 2023 | Shutterstock

În acest an, solstițiul de iarnă va pica pe 22 decembrie, la ora 05:27, potrivit unei surse. Atunci va începe iarna astronomică.

Ce este solstițiul de iarnă

Solstițiului de iarnă marchează ziua cea mai scurtă, de 8 ore și 50 de minute, și noaptea cea mai lungă din an, de 15 ore șo 10 minute. Aceste valori sunt pentru capitală.

Începând cu această dată, durata luminii va crește progresiv, până la 20 iunie 2024, în timp ce noaptea va scădea corespunzător.

Articolul continuă după reclamă

Solstițiu înseamnă „soare nemișcat”, iar la solstițiul de iarnă, acest eveniment are loc în emisfera nordică. În timp ce, solstițiul de vară are loc în emisfera sudică.

Citește și: Mihai Voropchievici, previziuni numerologice pentru anul 2021. Vor veni momentele eliberării și ale belșugului

Ce este iarna astronomică și de ce începe pe 22 decembrie

Pe parcursul unui an, Soarele străbate cercul sferei cerești, care poartă denumirea de „ecliptică”. În timpul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27' sud faţă de ecuator, efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit și „tropicul Capricornului”.

Tocmai de aceea se produce inegalitatea zilelor și a nopților, dar și succesiunea anotimpurilor.

În aceeași perioadă se produce și ultimul curent de meteori din anul respectiv, denumit Urside. Potrivit calendarului astronomic al Organizaţiei Mondiale de Meteori (IMO - International Meteor Organization), acesta va fi observabil între 13 și 24 decembrie.

Perioada maximă de manifestare, cu 5 - 10 meteori pe oră) va avea loc în 2023 în noaptea de 21 spre 22 decembrie, ținând până dimineața zilei de 22.

Citește și: Fenomenul rar și spectaculos care a apărut în România. Ce este ”OZN-ul” care s-a văzut pe cer în Câmpulung și Sinaia

Următoarele date ale solstițiului de iarnă

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acestea sunt următoarele date ale solstițiului de iarnă:

2024: 21 decembri, ora 11:21

2025: 21 decembrie, ora 17:03

2026: 21 decembrie, ora 23:50

2027: 22 decembrie, ora 04:42

2028: 21 decembrie, ora 10:20

Citește și: FOTO. Aurora boreală, vizibilă pe cerul din România. Locurile din țară unde a fost observat fenomenul rar

Tradiții și superstiții legate de solstițiul de iarnă

Conform tradiției populare, în această perioadă se observă dacă înflorește feriga - în ciuda faptului că aceasta se înmulțește prin spori. Cel desemnat să urmărească fenomenul va avea noroc în dragoste.

Încă din Antichitate se face referire la solstițiu, mai exact la „reîntoarcerea Soarelui”. Se pot observa diverse structuri pe tot curpinsul Globului care demonstrează că toate popoarele marcau aceste două evenimente: solstițiul de vară și de iarnă. În Europa se pot găsi la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda.

Ion Ghinoiu, în Zilele și mituri - calendarul țăranului român (editura Univers Enciclopedic Gold, 2017), notează faptul că păgânii considerau noaptea solstițiului de iarnă un moment sacru, în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, reluându-se ciclul anotimpurilor.

De asemenea, la romani, cu această ocazie se sărbătorea Saturn, zeul recoltelor, dar și Mithras, zeul luminii.

O turmă de capre s-a rătăcit în parcarea subterană a unui mall din Târgu Jiu: „Cu asta le-am văzut pe toate!”. Fotografi... Un șofer din Cluj a fost uimit de ce i-a ieșit în față pe drum: „La ce prețuri sunt cred și eu că încep să apară și din ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x