Antena Căutare

STOP! Priveşti unele dintre cele mai valoroase obiecte din toată lumea! Misterul care a fascinat oamenii de ştiinţă timp de peste 100 de ani

Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate în urmă cu 130.000 de ani, descoperite în Croaţia, au fost autentificate de oamenii de ştiinţă din această ţară.

STOP! Priveşti unele dintre cele mai valoroase obiecte din toată lumea! Misterul care a fascinat oamenii de ştiinţă timp de peste 100 de ani Galerie
| www.nbcnews.com

Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate în urmă cu 130.000 de ani, descoperite în Croaţia la sfârşitul secolului al XIX-lea, au fost autentificate de oamenii de ştiinţă din această ţară.

Obiectele cu o valoare inestimabilă au fost găsite în urmă cu mai bine de un secol, într-un sit preistoric din Croaţia, fiind confecţionate în urmă cu 130.000 de ani de către neanderthalieni, cu multe mii de ani înainte de apariţia omului modern în Europa, potrivit mediafax.ro.

Ghearele au petrecut ultimul secol într-o cutie din carton, până când oamenii de ştiinţă au descoperit adevărata lor natură.

"Atunci când am examinat opt gheare de codalb, am remarcat numeroase urme de tăieturi şi mi-am dat seama imediat: ghearele au fost modelate de mâna unei fiinţe umane", a povestit Davorka Radovcic, reprezentant al Muzeul de Istorie Naturală din Zagreb, unde au fost depozitate obiectele încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. "Acestea sunt, cel puţin pentru moment, cele mai vechi bijuterii din lume", spune Davorka Radovcic, precizând că acele gheare datează din urmă cu 130.000 de ani.

Situl Krapina, în care au fost găsite rămăşiţe osoase provenind de la aproximativ 80 de indivizi, a fost descoperit în 1899 de paleontologul croat Dragutin Gorjanovic Kramberger. Aceasta reprezintă cea mai bogată colecţie de fosile neanderthaliene din lume, potrivit mediafax.ro.

Davorka Radovcic a început din 2013 să reexamineze această colecţie. În colaborare cu alţi doi colegi croaţi, Ankica Oros Srsen şi Jakov Radovcic, şi un profesor american de antropologie de la Universitatea din Kansas, David Frayer, cercetătoarea a studiat cu mare atenţie obiectele care prezentau urme de tăieturi şi abraziune, elemente care sugerează că acele gheare au fost modelate pentru a fi transformate în bijuterii.

Până la acest studiu, cele mai vechi bijuterii proveneau din siturile preistorice descoperite în Israel - coliere din cochilii decorate în urmă cu 110.000 de ani.

Scenă dramatică! Un băieţel de doi ani îşi convinge tatăl să nu se arunce de pe pod (VIDEO)... „E un monstru, îmi sperie copiii!” Un fermier s-a bucurat că va avea un miel, dar a avut un șoc când a privit mai atent!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x