Antena Căutare

”Sunt nobil, nu pot pleca să urinez!” Cum a murit ținându-se pe el cel mai mare astronom al Omenirii

La mijlocul lui octombrie 1601, Tycho Brahe, cel mai mare astronom al Lumii de până la apariția telescopului, participă la o cină cu ștaif. Pentru că se află printre minți luminate, refuză să meargă la toaletă atunci când are nevoie, preferând să se aleagă cu o uremie ce avea să-i aducă moartea, 10 zile mai târziu. ”Sunt nobil, nu pot pleca să urinez!”, este auzit

La mijlocul lui octombrie 1601, Tycho Brahe, cel mai mare astronom al Lumii de până la apariția telescopului, participă la o cină cu ștaif. Pentru că se află printre minți luminate, refuză să meargă la toaletă atunci când are nevoie, preferând să se aleagă cu o uremie ce avea să-i aducă moartea, 10 zile mai târziu. ”Sunt nobil, nu pot pleca să urinez!”, este auzit. Își creionează propriul epitaf. ”A trăit ca un înțelept, a murit ca un prost!”

Seara de miez de octombrie 1601 e caldă la Praga. Banchet mare. Rudolf al II-lea, puiul lui Maximilian al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, șade în capul mesei. E unul dintre ocrotitorii cei mai de vază ai culturii, pe toate palierele. S-a înconjurat de pictori, de arhitecți, de oameni de știință. Se lasă cu discuții aprinse, Praga a devenit un ”centrum mundi”, mai ales după 1583, când Rudfolf a stabilit, aici, capitala. Nobilime multă, genii, filosofi, toți stau la masă. Fix la mijloc e el. Matematicianul oficial al Imperiului din 1599. Discută aprins, deși-l doare stomacul. Trec ore bune, refuză să se ridice și să meargă la toaletă. ”Sunt nobil, nu pot pleca să urinez”, e auzit zicând. Ține enorm la etichetă.

Se numește Tycho Brahe, are 55 de ani. Minte uriașă. S-a născut în Danemarca, a ridicat, la Uraniborg, un palat considerat a fi primul institut de investigare astronomică. Mulți spun că este cel mai mare iubitor de stele din istoria Omenirii, cel mai tare specialist din perioada de dinaintea apariției telescopului. A măsurat cu exactitate mișcarea planetelor, a catalogat 850 de stele. S-a descurcat, de minune, în matematică. Rudolf al II-lea a auzit de el, l-a adus aproape.

Pe 13 octombrie Tycho Brahe stă la masa...împărătească. Nu vrea să se ridice și să meargă la baie. Dă, imediat, în complicații. Se alege cu o uremie. Începe să delireze, intră într-o comă ușoară. 10 zile navighează pe tărâmul dintre viață și moarte doar pentru faptul că nu s-a dus la toaletă nedorind să deranjeze! Pe 24 pare că-și revine. Doar cât să-și scrie propriul epitaf: ”A trăit ca un înțelept, a murit ca un prost!” Decedează în acea seară. E înmormântat, cu toate onorurile, în Catedrala din Praga.

În 1999, mormântul său este deschis. I se iau probe din păr. Se constată că avea în organism o concentrație atât de mare de mercur, încât se poate spune că a murit otrăvit! Pentru că era interesat de alchimie și de medicină, specialiștii presupun că ar fi putut pieri ucis chiar de...propria medicamentație. De peste 17 ani, aceștia investighează rămășițele pământești, pentru a preciza cu exactitate natura morții sale. Până se va stabili ce și cum, Tycho Brahe continuă să rămână, pentru mulți, un LORD! Chiar dacă neînțeles.

Un cuplu a decis să se mute într-un garaj! Toți au avut un șoc când au văzut cum arată locul înăuntru!... Un bărbat a alergat 401 maratoane în 401 zile! Ce l-a făcut pe om să fie atât de ambițios?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x