Antena Căutare

Testamentul lui Sergiu Nicolaescu: "Pentru mine cinematograful a insemnat rostul de a trai"

"Pentru mine cinematograful a insemnat rostul de a trai", a declarat Sergiu Nicoloaescu intr-un interviu realizat pe 3 decembrie 2012. Este un interviu testament al maestrului pentru studentii lui, pentru toti cei care iubesc cinematografia, cu placerile ei, cu pacatele ei. O iubesc asa cum a iubit-o el. In interviul realizat de Andrei Pietrosel, student in anul I la Regie, maestrul vorbeste despre marea durere cu care a plecat pe lumea cealalta.

"Eu am fost un pasionat, si inca e putin spus, dupa film. La 5 ani fugeam de acasa si ma duceam la cinematograf. Ma duceam sa vad filme. Nu stiam sa citesc si ma asezam langa cineva care era singur si il rugam sa-mi citeasca subtitlul. Cinematografia pentru mine a insemnat rostul de a trai", spunea in interviu Sergiu Nicolaescu.

"N-am nepoti. Puteam sa am stranepoti. N-am copii. Deci, din punct de vedere familiar, pot sa spun ca nu m-am realizat. M-am realizat, insa, profesional. Lucru care nu e bine. Dar asta sunt eu."

Sergiu Nicolaescu mai are o scena de filmat, inainte sa bata gongul final, tot cu el in rolul principal. Trupul neinsufletit a fost depus la Cercul Militar National pentru ca cei care au trait cu filmele lui sa-i aduca un ultim omagiu.

Un film mut s-a derulat in foaierul Cercului Militar. Rand pe rand, cei care l-au apreciat pe marele regizor, s-au rugat in liniste langa sicriul acoperit. La pranz, cand trupul neinsufletit a fost adus, zeci de oameni asteptau deja sa-l vada pentru ultima oara.

Au venit multi oameni simpli, si tot atatia actori cunoscuti ca ai putea sa umpli un intreg platou de filmare. Unul potrivit pentru o mega-productie cum erau cele ale maestrului.

Filmele sale aduceau in cinematografe milioane si milioane de romani. Reusea sa redea scenele de razboi cu o fidelitate incredibila. In "Mihai Viteazu" a adus 5.000 de soldati la lupta.

Omagiu pentru Nicolaescu

Cele mai iubite filme ale lui Sergiu Nicolaescu vor rula in aceasta noapte la cinematograful din Targu Jiu care-i poarta numele. Toti cei care vor dori sa-si ia adio de la marele maestru, prin intermediul creatiilor lui, vor avea acces gratuit la film.

Marcus - din "Dacii", comisarul Moldovan - din "Ultimul Cartus" si "Revansa" si capitanul Andrei, din "Nemuritorii", sunt personaje prin care Sergiu Nicolaescu va trai vesnic in inimile si in amintirea romanilor.

Mai multe cinematografe din tara au anuntat programe asemanatoare zilele acestea.

Sergiu Nicolaescu a vrut sa fie incinerat

O spune chiar sora lui, acum in varsta de 86 de ani. Ideea nu a aparut din neant. Regizorul a dorit sa urmeze exemplul unchiului sau, general, care a dorit ca trupul sau lipsit de viata sa fie mistuit de flacari. Sergiu Nicolaescu nu este singura personalitate care a optat pentru incinerare. Nume mari ale artei si istoriei romanesti au ales aceasta solutie: Ilarion Ciobanu si Stefan Mihailescu-Braila, doi actori celebri ai Romaniei, doi actori preferati de Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale. Nu sunt singurele lucruri care ii apropie, in eternitate, pe Ciobanu si pe Mihailescu-Braila. Amandoi au fost incinerati; Stefan Mihailescu-Braila in 1996, iar Ilarion Ciobanu, in 2008.

Nici Sergiu Nicolaescu nu va fi primul regizor si actor care a ales incinerarea. Inaintea lui a fost Liviu Ciulei. Si el regizor, si el actor in propriile filme. Liviu Ciulei a fost incinerat in 2011. Singura deosebire este ca ceremonia s-a desfasurat la Munchen, dupa care familia a adus in tara urna cu cenusa regizorului.

Mircea Eliade este un alt nume imens care a cerut ca, dupa ce moare, sa fie incinerat. Un gest oarecum previzibil, avand in vedere anii petrecuti de Eliade in India, unde a studiat religia orientala, unde incinerarea este ceva absolut normal.

Lista celor care au ales urna si nu sicriul este mult mai lunga. Garabet Ibraileanu, Rodica Ojog-Brasoveanu, Anton Holban, Valeriu Lazarov si Ludovic Spiess sunt doar cativa dintre cei care nu au vrut inmormanatre.

Totusi, Biserica Ortodoxa considera acest lucru ca fiind un pacat de moarte, motiv pentru care refuza sa faca slujba de inmormantare celor care vor ca trupul lor neinsufletit sa fie mistuit de flacari.

Nu exista insa un text biblic explicit care sa condamne incinerarea si sa recomande inmormantarea clasica. In plus, practica ingroparii isi are obarsia in traditiile evreilor Vechiului Testament. Nu exista nicio porunca apostolica in acest caz sau, cel putin, nu exista un document scris in acest sens.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxa Romana refuza sa faca slujba de inmormantare in mormantul in care va fi depusa urna cu cenusa lui Sergiu Nicolaescu.

Averea lasata in urma

Maestrul ne-a lasat noua tuturor o mostenire de o valoare inestimabila: o colectie impresionanta de filme. Iar mai tinerei sale sotii, o avere pe masura. Dana Nicolaescu va mosteni doua apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta la mare, conturi cu multi bani dar si drepturile de autor ce-i pot aduce, an de an, castiguri fabuloase.

Doar prietenul maestrului de-o viata, nea' Paul a mai ramas la casa de vacanta din 2 Mai. Are grija de vila in care marele regizor se relaxa in timpul verii. Cladirea arata ca un muzeu de istorie. Are peretii tapetati cu sabii si masti iar pe semineu are o colectie de soldati calare.

Fire romantica, maestrului ii placea sa se plimbe pe plaja. Natura il inspira. De-aici si pasiunea pentru pictura. De fiecare data cand era suparat, punea mana pe acuarele.

In camera lui, sprijinit de un perete, a ramas tabloul cu maci la care regizorul a lucrat in ultima perioada. Si-ar fi dorit ca vila sa fie transformata in muzeu, dupa moartea sa. Casa de vacanta dar si cele doua locuinte din Bucuresti ii vor reveni sotiei lui, mai tanara cu 47 de ani.

Pe langa aceste proprietati, Sergiu Nicolaescu lasa in urma o avere impresionanta, mare parte provenita din drepturi de autor. Doar in 2012, in contul regizorului au intrat 83.000 de euro din drepturile de proprietate intelectuala.

Un britanic si-a cheltuit ultimii bani pe un panou publicitar prin care solicita sa fie angajat... Pistruiatul, dupa 40 de ani, isi aminteste cu nostalgie de Sergiu Nicolaescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x