La finele lui 1955, ”Studioul cinematografic București” termina ”Nufărul roșu”, primul nostru film color. Chiar daca avea o apariție episodică, pelicula reprezenta debutul pe marele ecran al lui Toma Caragiu. Imaginile s-au păstrat în cea mai mare parte
Pe 16 martie 1955, filmul ”Nufărul roșu” intra în producție, cu filmări exterioare în Herăstrău, la Mogoșoaia, Balotești și cu cele interioare în studiourile de la Floreasca. Era prima peliculă românească ”trasă” color, după 148 de realizări alb-negru. Regizorii Gheorge ”George” Tobias (a nu se confunda cu marele actor american) și Savel Stiopul (retras, între timp), îi distribuiau în rolurile principale pe Costache Antoniu, unul dintre marii noștri actori de acum șapte decenii) și pe Marietta Sadova (soția scriitorului Ion Marin Sadoveanu).
Conform ”Filmat în România”, imaginile se doreau o mixtură didactică și de aventuri, cu acțiunea plasată în ”Lunca Dunării”, unde elevii, mobilizați de exemplul colegi lor pioniere își însușesc și impun celor nedisciplinați o conduită școlărească și socială exemplară. Chiar dacă subiectul este unul ”ușurel”, contează să amintim, în afara faptului că vorbim despre prima peliculă românească și de debutul lui Toma Caragiu. Marele actor, aflat la 30 de ani, este deja Directorul ”Teatrului de Stat” din Ploiești dar are numai o apariție episodică.
Interesant este faptul că deși de atunci au trecut 60 de ani, din cei 2.271 de metri de peliculă, 1.831 s-au păstrat, la Arhiva Națională de Film.
Conform specialiștilor, primul film color se consideră a fi ”Voiajul pe Lună”, realizat în Franța, în 1902. Cum celuloidul a fost colorat manual, este greu de precizat dacă aceasta este sau nu borna în istoria filmelor color, deși o copie se păstreză până în zilele noastre.
Niciodată n-ai mai văzut ceva atât de emoţionant! Reacţia unui câine la jocul ingenuu al unui puşti! Un video, de NERATA... VIDEO: Îţi stă inima în loc! Ce se întâmplă atunci când o femeie stă în mijlocul unei haite de lupi! Sigur nu te aştepta...