Un cârd de hoți iuți de mână au speriat ouăle de sub lebedele aflate, liniștite, la clocit în Cetatea Făgărașului. Astfel, noua întrebare este: ce a fost mai întâi, oul sau pasărea cu gât lung?
Imediat după Revoluție, câțiva cetățeni români cu origini în sectorul 5 al Capitalei au aterizat în celebrul Prater vienez. Aici, niște lebede nevinovate (denumirea latineasca Cygnus) se odihneau pe un mic lac. A fost ultima oară când au văzut lumina zilei, în scurt timp devenind un gustos grătar. Așa am debutat în noua Europă, știrea făcând înconjurul Mapamondului, cu niște cetățene cu pestelci care mai de care mai colorate, vorbitoare de o limbă parte a grupului indic, puternic înrudită cu punjaba sau indi.
Anii au trecut și urmașii acelor descălecători de țară au ajuns în Cetatea Făgărașului, ridicată pe la 1310 spre a sta pavăză împotriva atacurilor otomanilor ori tătarilor. De ceva vreme, pe lacul din jurul cetățuiei viețuiau câteva lebede, 14 la număr, îngrijite de cei care păstoresc locația. Trei dintre ele rămăseseră grele și se puseseră pe clocit. Ouăle dintr-unul dintre cuiburi au fost ”speriate”, însă, acum câteva zile. Poliția a fost anunțată, urmând să caute de ouă eventualii răufăcători.