Antena Căutare

Topul greșelilor făcute de români atunci când vorbesc! Tu cât de bine te pricepi?

Indiferent că ne place sau nu să recunoaștem, românii fac o mulțime de greșeli gramaticale, atât în scris cât și în vorbirea de zi cu zi. De foarte multe ori folosim cuvinte în mod greșit pentru că le-am auzit în forma lor greșită de la părinți, profesori, prieteni, radio sau TV.

Tu cât de bine te pricepi?

Indiferent că ne place sau nu să recunoaștem, românii fac o mulțime de greșeli gramaticale, atât în scris cât și în vorbirea de zi cu zi. De foarte multe ori folosim cuvinte în mod greșit pentru că le-am auzit în forma lor greșită de la părinți, profesori, prieteni, radio sau TV.

Asta nu înseamnă că suntem un popor de agramați, ci pur și simplu că ne-am obișnuit să folosim anumite forme greșite ale cuvintelor într-o mai mare sau mai mică măsură.

Am alcătuit un top al celor mai frecvente greșeli făcute de români:

1. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu.

Articolul continuă după reclamă

2. Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.

3. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream

4. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.

5. Șcenă – forma corectă a cuvântului este scenă și tot așa se și pronunță: cu S, nu cu Ș.

6. Chitări sau ghitări– forma corectă este chitare.

7. Chibrite – forma corectă este chibrituri.

8. Mi-ar place – forma corectă este mi-ar plăcea.

9. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.

10. Ultimile – forma corectă este ultimele.

TEST de personalitate! Tu ce vezi în imagine? Alegerea ta îți spune ce fel de persoană ești

11. Cartea CARE am citit-o – forma corectă “cartea PE care am citit-o”

12. Ecsamen în loc de “egzamen” – în scris, cuvântul este examen

13. Am decât o carte – foarte corectă este “nu am decât o carte” – în acest context adverbul decât are nevoie de o negație înaintea sa.

Sursa: dictie.ro

Lamă de ras pentru scame, bluze călcate cu placa de păr și fixativ pentru ruj! Cele mai tari trucuri ce îți vor face via... Cartea Junglei a zilelor noastre. O prietenie care sfidează legile firii: Baloo, Leo și Shere Khan...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x