În fiecare an, pe 8 septembrie, românii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca "Sfânta Maria Mică" ce marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.
Traditia ortodoxă spune că rugaciunile adresate Maicii Domnului de SFANTA MARIA MICA, de femeile care își doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând, dar şi a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
Sărbatoarea anunţă și începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
O altă superstiție românească spune că persoanele care mănâncă gătit la foc în aceste zile își pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. La sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.
8 septembrie Fecioara Maria s-a nascut intr-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi inaintati in varsta, s-au rugat cu tarie pentru a avea un prunc. Traditia spune ca Ingerul Gavriil i-a vestit ca ruga lor a fost ascultata si ca Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
VIDEO INTERESANT: Cum să coci o prăjitură fără cuptor, într-o portocală! Ai încerca aşa ceva?... Taurii au probleme în cuplu! Horoscopul zilei de 8 septembrie, cu Amalia Ștefania...