Soborul Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, reprezintă adunarea credincioșilor la slujbă în cinstea Maicii Domnului. Potrivit regulilor, în a doua zi după marile praznice se face pomenirea persoanelor sfinte care au contribuit sau sunt în directă legătură.
Pe 26 decembrie, orodocșii pomenesc pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana și pe Sfântul Ierarh Eftimie Mărturisitorul, episcopul Sardei. De asemenea, greco-catolicii marchează în această zi Serbarea Maicii Domnului și îl pomenesc pe Sfântul Eftimie, iar romano-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir. E o zi importantă în care se trimit mesaje și felicitări de Crăciun 2022.
Soborul Maicii Domnului 2022. A doua zi de Crăciun are o însemnătate deosebită în rândul creștinilor, pe 26 decembrie
Soborul Maicii Domnului este una dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicate Sfintei Fecioare Maria și a devenit model pentru alte sărbători în cinstea altor sfinți, cum ar fi Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.
Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.
Citește și: Superstiții de Crăciun 2022. Ce nu trebuie să faci ori să porți pentru a-ți merge bine
Soborul Maicii Domnului 2022. Ce nu este bine să faci în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie
În tradiția populară, Crăciunul este o sărbătoare în care se interzice bârfa, răzbunarea și înjurăturile. Se spune că cei care încearcă să se răzbune sau să își încheie socotelile cu alții vor suferi pierderi.
În perioada de la Crăciun până la Bobotează, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, altfel se crede că acestea nu se vor mărita. Se stă lângă bradul de Crăciun și toată lumea este îndemnată să se bucure de timpul liber, în tihnă.
De asemenea, nu se spală haine în această zi, pentru că se crede că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor.
Nu refuza dansul și jocul! În sate, fetele și flăcăii au obiceiul să joace în ziua de 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc.
De asemenea, se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine.
În a doua zi de Crăciun, oamenii au obiceiul de a merge "cu colacul" la nașii lor. Colacul tradițional este format din șapte pâini, două sticle de țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte cârnați. Când ajung la casa nașilor, finul sărută mâna nașei și de trei ori se îmbrățișează cu nașul, spunând "De la noi puțin, de la Dumnezeu mult", potrivit alba24.ro.
Citește și: Program Metrorex de Crăciun 2022 și Revelion. Cum va circula metroul de Sărbători anul acesta
Tradiții și superstiții în a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, 26 decembrie 2022
Este important să reții că superstițiile sunt doar legende și tradiții și că, de fapt, ceea ce aduce fericirea și norocul în viața noastră sunt relațiile pozitive pe care le avem cu ceilalți și bucuria pe care o trăim împreună.
- Fă cel puțin un cadou în a doau zi de Crăciun. Aceasta este o superstiție care spune că îți va merge bine tot anul.
- Împodobește-ți casa cu vâsc. Vâscul este un simbol al Crăciunului și se spune că aduce noroc și fericire.
- Se spune că dacă vântul bate cu putere în a doua zi de Crăciun, toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.
- În a doua zi de Crăciun, sărută-ți partenerul sub vâsc. Aceasta este o superstiție care spune că te va ajuta să ai o relație puternică și durabilă.
- Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului și vei fi sănătoasă tot anul. Evident, aceste fructe nu trebuie să-ți lipsească de pe masă nici pe 25 decembrie.
- În zilele Crăciunului, spală-te pe față cu apa în care ai pus un ban de argint. Așa, te vei bucura de sănătate în anul următor și vei fi strașnic ca argintul viu!