Birourile moderne sunt decorate pentru maximum de productivitate și pentru a le oferi angajaților un mediu de lucru cât mai plăcut.
Nu mai trăim vremuri în care birourile erau austere, lipsite de culoare și de viață. Companiile au observat că există o legătură strânsă între productivitate, motivație și starea generală a angajaților și felul în care arată spațiul de lucru și investesc sume importante în decorul birourilor. Anul acesta se acordă o importanță sporită designului de interior de la locul de muncă, iar trendurile ne influențează pe fiecare în parte. Iată ce trenduri vor face legea anul acesta în această privință:
1. Un decor plăcut și care să incite la socializare încă de la intrare
În locul unui hol lipsit de personalitate, anul acesta se urmărește crearea unui spațiu de recreere chiar la intrarea în clădire. Spațiul poate deveni locul perfect pentru discuții informale, pentru binemeritatele pauze ale angajaților, dar și un loc ce reprezintă o carte de vizită în fața clienților sau a potențialilor clienți care vin la întâlniri de afaceri.
La acest aspect s-a gândit deja și Liviu Tudor, proprietarilor unora dintre cele mai mari parcuri de birouri din București – Novo Park și West Gate. El spune că anul acesta o parte dintre investițiile în cele două parcuri se concentrează tocmai pe refacerea recepțiilor și transformarea lor din simple spații de tranzit în spații plăcute, în care angajații să petreacă timp cu plăcere.
2. Spații deschise, dar și locuri unde se poate lucra în liniște
Birourile de tip open-space au dominat tendințele în designul interior în ultimii ani, însă anul acesta se încearcă o îmbinare armonioasă a spațiilor comune cu cele izolate. În acesta spații angajații se pot retrage pentru mai multă liniște.
Asta înseamnă că în sediul unei companii, în afară de clasicele birouri tip cubicle se vor adăuga săli de mici dimensiuni, în care pot avea loc fie ședințe în format restrâns, sau în care angajații care au nevoie de un plus de concentrare se pot retrage.
3. Flexibilitatea locului din care se lucrează
Vorbeam mai sus despre posibilitatea ca angajații să se retragă într-o sală pentru a lucra în liniște, ei bine, asta înseamnă flexibilitatea spațiului de lucru. Birourile moderne le oferă angajaților posibilitatea de a-și muta stația de lucru oriunde își doresc și oriunde simt că se pot concentra mai bine.
Acest aspect ține atât de design, cât și de dotările tehnice. Este limpede că e nevoie de laptopuri, tablete sau internet wireless pentru ca angajații să se poată muta atunci când simt nevoia.
4. Elementele din natură devin prezente în orice birou
Un trend care câștigă tot mai multă popularitate atât în designul de interior al locuințelor, cât și al spațiilor de lucru este cel legat de crearea unui spațiu verde în interior. Trăim într-o lume ultratehnologizată, în metropole cu zgârie nori și tot mai puțină verdeață, și nu e de mirare că designerii aduc în interior tot mai multă verdeață. Plantele ornamentale de interior au devenit nelipsite din spațiile de lucru, având un efect benefic și asupra stării de spirit a aganjaților.
5. Spațiul de lucru gândit pentru comuniacarea și colaborarea facilă
Acesta este un trend care nu ține doar de designul biroului, ci și de comunicarea generală de la locul de muncă. Nu mai sunt în tendințe birourile izolate, nici chiar cele ale managerilor. Inclusiv birourile directorilor, chiar dacă nu se află în spațiul deschis, sunt în vecinătatea celorlalte birouri, în mijlocul oamenilor, astfel încât atmosfera să fie una care să incite la comunicare deschisă și la o colaborare fructuoasă.
Ce părere ai despre aceste tendințe? Ți-ar plăcea să lucrezi într-un astfel de birou?
Sursa foto: Shutterstock
Povestea se repetă! Cristian Boureanu terorizează poliția, în miezul nopții, din cauza fiicei rebele... Române, privește prima ta carte! ”Tetravanghelul” Diaconului Coresi, de la 1561.”Ca să fie popilor rumăneşti să înţeleag...