Antena Căutare

Tu ştiai? Uite care sunt originile simbolurilor pascale

Paştele, cea mai importantă sărbătoare în calendarul Creştin, este şi una dintre cele mai răspândite şi celebrate în jurul lumii. Simbolurile pascale s-au răspândit în întreaga lume, cu precădere printre creștini. Indiferent de forma sau originea lor, toate simbolurile pascale vorbesc despre înnoire, belșug și prospețime. .

Paştele, cea mai importantă sărbătoare în calendarul Creştin, este şi una dintre cele mai răspândite şi celebrate în jurul lumii. Simbolurile pascale s-au răspândit în întreaga lume, cu precădere printre creștini. Indiferent de forma sau originea lor, toate simbolurile pascale vorbesc despre înnoire, belșug și prospețime. .

Cele mai iconice simboluri pascale, iepuraşul şi ouăle, îşi au începuturile în tradiţia germană. Rolul iepurasului de paşte era de „judecător” şi stabilea dacă în postul Paştelui, copiii au fost cuminţi. Iepuraşul purta cu el haine şi ouă colorate în coşuleţ, dar şi bomboane, jucării pentru cei ce meritau.

Iepurele de câmp era folosit ca un simbol comun în picturile bisericilor medievale. În antichitate, iepurii erau consideraţi animale hermafrodite, capabile de reproducere fără împerechere iar această credinţă a dus la asocierea sa cu simbolul Fecioarei Maria, pe care creştinii o considerau virgină. Mai reprezintă de asemenea şi simbolul fertilităţi.

Ouăle, în general, au reprezentat un simbol al fertilităţii şi al renaşterii pentru cele mai vechi popoare. În creştinism, oul de Paşte simbolizează mormântul gol al lui Isus, locul de unde a înviat Fiul Domnului. În plus, colorarea ouălor de Paşte cu roşu reprezintă o veche tradiţie care are legătură cu sângele lui Hristos, vărsat la vremea răstignirii. Acest obicei al folosirii şi colorării oului de Paşte poate fi urmărit încă de la creştinii timpurii din Mesopotamia, de unde s-a răspândit mai apoi în Rusia şi Siberia prin Bisericile Ortodoxe, şi mai târziu în toată Europa prin Bisericile catolice şi protestante.

Tudor Gheorghe, despre ritualul său de după fiecare spectacol: “După ce 4000 de oameni pleacă din sală, eu…”... În Vinerea Mare, Florin Piersic îşi plăteşte “datoria” faţă de Mihai Morar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x