Stan Lurkin, un american în vârstă de 25 de ani, care aştepta un transplant de inimă, a trăit 17 luni cărând o inimă artificială într-un rucsac, pe care l-a purtat în spate. Mecanismul era unul destul de dificil, dar a primit o șansă la viață.
Două tuburi făceau legătura între o mașinărie și corpul său, transmițând aer comprimat in ventriculi, pentru a permite sângelui să fie pompat în tot corpul, scrie dailymail.co.uk.
Pentru a nu rămâne țintuit pe un pat de spital, tânărul a luat decizia să țină inima artificială, care cântărește șase kilograme, într-un rucsac, pe care l-a purtat permanent în spate.
Lista de aşteptare pentru un transplant de inimă este lungă în SUA, în fiecare zi fiind realizate aproximativ 22 de transplanturi, scrie cnet.com. Din fericire, unii pacienţi pot beneficia de o asemenea tehnologie extraordinară - SynCardia Freedom Portable Driver - care este capabilă să îi ţină în viaţă până când le vine rândul, așa cum a fost și cazul lui Stan Lurkin. Acesta a primit transplantul de inimă luna trecută.
Primul pacient care a ieşit din spital fără o inimă naturală, datorită unui sistem SynCardia, a fost Charles Okeke în martie 2010. Americanul, tatăl a trei copii, avea puţin peste 30 de ani, când un cheag de sânge i-a afectat grav inima. Bărbatul a fost supus unui transplant, crezând că astfel se va bucura de o viaţă normală în continuare.
Însă, după 10 ani, în 2008, corpul lui a început să respingă organul cel nou şi, pentru că nu ar fi suportat, în acel moment, un alt transplant, medicii au decis să îl conecteze la inima artificială.