Asteroizii troieni impart aceeasi orbita cu o planeta, calatorind in jurul Soarelui in fata sau in spatele planetei. Riscul de ciocnire este evitat deoarece corpul cosmic troian se afla in asa-numitele puncte de stabilitate Lagrange, situate la 60 de grade inaintea sau in urma corpului mai mare.
Din cauza pozitiei stabile in care se afla, TK7 2010 nu reprezinta un pericol pentru Terra. Potrivit cercetatorilor, asteroizii troieni ar putea fi excelente destinatii pentru misiunile spatiale ale viitorului.
Insa nu si acesta, deoarece corpul se afla acum la 80 de milioane de kilometri de Pamant. In urmatorii 10.000 de ani, punctul de apropiere maxima de Terra va fi la 20 de milioane de kilometri de noi.
In sistemul nostru solar, astfel de asteroizi troieni impart aceeasi orbita cu planete ca Neptun, Jupiter si Marte. Oamenii de stiinta au presupus de mai mult timp ca Terra are si ea astfel de asteroizi in drumul in jurul Soarelui, dar acestia au fost foarte greu de observat pentru ca sunt relativ mici si apar langa Soare, relativ la pozitia lor fata de Pamant, fiind tot timpul pe partea luminata de Soare a planetei.
Cercetatorii au reusit sa gaseasca unul dintre acesti troieni pentru ca orbita acestuia il duce ceva mai departe de Soare decat era de asteptat pentru acest tip de asteroizi. Astronomii s-au folosit de sonda WISE, care a permis o pozitie de observare inaccesibila de pe suprafata Pamantului.
"Aceste corpuri ceresti sunt greu de gasit de pe Pamant pentru ca nu sunt foarte mari si pentru ca sunt mai aproape de Soare decat de Pamant. Insa le putem gasi in spatiu, iar satelitii viitorului vor descoperi cel mai probabil si altii", a explicat Christian Veillet de la Canada-France-Hawaii Telescope.
Sursa: Jurnalul National
Foto: NASA
VIDEO! O reclama emotionanta pentru o firma de asigurari face furori pe internet... FOTO! Oras scos la vanzare in SUA!...