- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cei mai multi dintre oameni sunt prea preocupati de grijile cotidiene si nici nu se mai gandesc la fericire.
Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin i-au studiat creierul unui calugar tibetan trecut de sase decenii de existenta si au descoperit ca acesta produce un nivel de unde gamma, aflate in stransa legatura cu constiinta, atentia, procesul de invatare si memorie, nemaivazut pana acum. Scanarile cerebrale au aratat in cazul sau o activitate extraordinar de mare in cortexul prefrontal din partea stanga a creierului si o activitate mai redusa decat in mod normal in cortexul prefrontal din partea dreapta, caracteristici ce ii confera o stare de fericire inimaginabila, micsorand semnificativ predispozitia la negativitate.
Matthieu Ricard, nascut si crescut la Paris, dintr-un tata filozof si o mama pictorita, este convins ca totul se datoreaza meditatiei pe care o practica. "Meditatia schimba complet creierul si te schimba ca om", a explicat acesta. Ricard si-a luat doctoratul in genetica la Institutul Pasteur, dar dezbaterile pe teme stiintifice din Franta l-au dezamagit profund. Acesta incepuse deja sa-si petreaca vacantele in India, acolo unde s-a si mutat la scurt timp, pentru a studia budismul.
Mai mult, el scris o carte impreuna cu tatal sau, numita "Calugarul si filozoful", un dialog pe tema menirii vietii, aceasta devenind best-seller.
Calugarul a inceput apoi sa studieze in profunzime fericirea, alternand aceste perioade cu unele de completa izolare si meditatie la Manastirea Shechen, din Katmandu. Fericitul calugar a continuat sa participe la conferinte stiintifice si a scris nenumarate carti, iar banii castigati ii doneaza unor proiecte umanitare.