Live acumSerial: Alegerea
Prime Time 20:30iUmor Sezonul 10

Geniu printre români, la 16 ani! Tudor este angajat de Adobe România și are proiecte în curs de patentare. Ce spune despre țara lui. „Colegii își amintesc uneori câți ani am”

Tudor Coman are doar 16 ani, dar este angajat la Adobe România și are trei proiecte în curs de patentare în Statele Unite ale Americii. Oportunitățile pentru el sunt multe, firește, și nu prea țin cont de granițe, dar ceea ce își dorește el este surprinzător.

Tudor Coman

Elev în clasa a XI-a la o clasa de matematică-informatică, Tudor Coman lucrează deja de un an și șase luni la Adobe România, într-o echipă de cercetare și dezvoltare.

Adobe România are două programe de internship în fiecare an, dedicate studenților și absolvenților de facultate. Pentru vârsta lui Tudor Coman, atât experiența, cât și motivarea și dorința de a învăța lucrând la un produs cu impact global sunt neobișnuite, astfel că a fost invitat la o discuție. După interviu, puștiul a fost angajat ca intern, primul an cu procură semnată de părinți, cum spune legea, iar apoi cu o normă de 10 ore pe săptămână, potrivit life.ro.

Tudor Coman povestește că la început, colegii lui de muncă erau destul de uimiți de prezența lui printre ei, așa că îl mai luau la mișto. Însă, foarte curând, au început să aprecieze talentul lui, iar azi îl tratează ca de la egal la egal atunci când vine vorba despre muncă.

„Lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei in online video. Acesta detecteaza tentativele de frauda pe baza unor modele care folosesc Machine Learning. În vacanță lucrez șase ore pe zi fiindcă acesta este timpul maxim admis, iar în timpul școlii, 10 ore pe săptămână.”, a explicat genialul Tudor Coman.

A mai lucrat înainte de a se angaja la Adobe România, dar nu pentru bani

Tudor Coman a mai lucrat înainte de a se angaja la Adobe România. A făcut „freelancing pe net” – activitate din care câștiga ceva bani, dar mai ales încredere în sine.

Când a apărut oportunitatea de a se angaja la Adobe România, mama lui Tudor Coman l-a încurajat pe micul geniu.

„I-am zis mamei că vreau să mă angajez. La un moment dat i-a apărut ei un ad pe LinkedIn și mi-a spus că Adobe angajează interni și m-a întrebat dacă nu vreau să încerc. Eu m-am temut că mă fac de râs, dar ea mi-a zis că nu mă costă nimic dacă încerc. Așa am ajuns la interviu. Și m-au primit”, a povestit el.

„Nu m-am angajat pentru bani, dar într-adevăr, e o recompensă pentru munca pe care o fac, însă eu m-am angajat ca să devin mai bun”, a precizat Tudor Coman.

Geniu printre români, la 16 ani! Tudor este angajat de Adobe România și are proiecte în curs de patentare. Ce spune despre țara lui. „Colegii își amintesc uneori câți ani am”

Părinții lui nu i-au făcut niciodată un program pentru calculator

Tatăl lui e inginer, iar mama lui este analist economic și au împreună un business. Tudor Coman este singur la părinți. A învățat să citească de la trei sau patru ani și a făcut primele calculi pe la vârsta de șase ani.

Tot de pe la vârsta de trei ani a avut și primul său calculator. Fără să îi facă program. „La liber”.

„Nu am avut niciodată program la calculator. Au existat și perioade în care mă jucam, dar, în general, îmi plăcea să caut chestii noi pe care puteam să le fac pe calculator. De exemplu, pe la cinci ani am descoperit Excel și îmi plăcea să fac tabele”, a povestit el.

În școala primară, nu i-au plăcut nicipdată sportul, muzica și desenul, ci a fost mai degrabă atras de matematică, informatică, dar și de limba română.

Geniu printre români, la 16 ani! Tudor este angajat de Adobe România și are proiecte în curs de patentare. Ce spune despre țara lui. „Colegii își amintesc uneori câți ani am”

A câștigat un concurs la NASA, în clasa a VIII-a

Tudor Coman a fost pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 2017, când a câștigat un concurs la NASA. A obținut premiul I la categoria individual, în clasa a VIII-a.

„Concursul presupunea să proiectezi o bază spațială pentru 10 mii de locuitori. Eu am aflat de acest concurs de la profesorul meu de informatică care mi-a spus că eu aș putea să fac un proiect bun la acel concurs. Am participat, am câștigat și astfel am avut posibilitatea să merg la conferință în America fiind printre câștigători. Nu mi-au plătit nimic, dar asta nu contează.

Erau diverse activități pentru elevii pasionați de spațiu, puteai să faci și voluntariat, veneau și câțiva speakeri mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți și, pur și simplu, puteai să intri în contact cu alte persoane pasionate de spațiu.”, a mai povestit micul geniu.

A primit un rol în echipa de organizare a conferinței pentru NASA. A revenit în Statele Unite ale Americii în 2018, pentru acest eveniment.

„Acum, suntem în jur de 10 persoane, de diferite vârste, naționalități și ocupații, care ne ocupăm de organizarea activităților din cadrul conferinței dedicate elevilor câștigători ai concursului. Avem întâlniri săptămânale pe Skype în care punem la punct toate detaliile necesare în momentul desfășurării conferinței”, a explicat el.

În prezent, genialul Tudor Coman are trei patente în curs de aplicare.

„Asta înseamnă că se va face un review intern și apoi se va face aplicarea la biroul de patente din America și de acolo, dacă este acceptat – durează vreo doi ani procesul de review din partea lor – primești patentul.

Deoarece avem clauze de confidențialitate, pot să-ți spun doar că unul este pe deep-learning, unul este legat de un mecanism pe care l-am făcut noi de detectare a unor tipare de utilizare și mai e unul cu o interfață specială pe care o dezvoltăm pentru produsul la care lucrăm”, a explicat el.

Geniu printre români, la 16 ani! Tudor este angajat de Adobe România și are proiecte în curs de patentare. Ce spune despre țara lui. „Colegii își amintesc uneori câți ani am”

Are timp liber și se bucură de el. Vrea să rămână în România!

Tudor Coman are și timp liber, dar nici el nu știe cum de e posibil! Și-l petrece ieșind cu prietenii săi și să facă lucruri ce nu sunt legate de programare. Există și un motiv, desigur! Micuș geniu, care a precizat că momentan nu are o iubită, și-a dat seama că este mai eficient atunci când ia pauze.

Adolescentul genial a mai spus că vrea să rămână în România. Știe că dorința lui este surprinzătoare pentru multă lume. Se gândește să se înscrie la mate-info, la Universitate.

„Pot să merg și în vacanță în străinătate, dacă vreau. Mi se pare că în România, dacă ești român e mult mai ușor, asta din perspectiva faptului că ai o familie aici, ai prieteni aici, vorbești limba. Nu mă văd plecând în străinătate, cel puțin nu în viitorul apropiat.”, a explicat el.

Vrea să devină programator, iar părinții lui îl susțin în ceea ce face și în ceea ce își propune să facă. A avut întotdeauna „destul de multă libertate” din partea lor.

Recomandari