Antena Căutare

Un nou instrument de cercetare pentru Marea Bariera de Corali

Oamenii de stiinta care studiaza Marea Bariera de Corali, monumentul natural din largul coastelor Australiei, au acum la dispozitie un nou instrument de cercetare. Este vorba despre un laborator ce reproduce, in acvarii, conditiile din apa oceanului. Instalatia poate ajuta la salvarea coralilor, amenintati cu disparitia din cauza schimbarilor climatice

Marea Bariera de Corali rezista, in apele Oceanului Pacific, de zeci de mii de ani, dar pare aproape lipsita de aparare in fata amenintarilor din zilele noastre. Cercetatorii australieni se straduiesc sa o protejeze, dar studiul la fata locului poate aduce, la randul sau, pagube mediului submarin. Acum, Simulatorul National al Marii ofera posibilitatea de a studia coralii, fauna si flora marina in conditii apropiate de cele naturale, fara a le pune in pericol. “Aici, putem tine coralii in viata, sanatosi, ani de zile. Astfel, putem evalua efectele pe termen lung ale factorilor de stres de pe recif, intr-un mediu experimental”, a explicat specialistul Jamie Oliver.

In acvariile simulatorului se pot modifica, in mod controlat, conditiile din apa: temperatura, aciditate, lumina, salinitate si continut de substante. Astfel se poate reconstitui nu doar mediul din oceane ci si cel din rauri sau lagune. Cercetatorii spera sa afle cum pot fi stapanite efectele incalzirii oceanelor, ale poluarii sau ale altor fenomene negative, cum este Coroana de Spini. Este vorba despre o specie de stea de mare care, din cand in cand, se dezvolta exploziv si distruge, pur si simplu, coralii.

Simulatorul Marii a costat 32 de milioane de dolari americani, dar niciun pret nu este prea mare pentru salvarea unui mediu natural unic in lume.

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce-ti rezerva astrele pe 13 august!... Cu ea facea pereche de vis in "Dirty Dancing" Patrick Swayze: Jennifer Grey la 53 de ani. Mai "dulce"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x