Antena Căutare

Un nou punct muzeal va fi construit lângă Timişoara, cu bani europeni, pentru expunerea unui sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7.000 de ani

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, prin Consiliul Judeţean Timiş, va realiza un muzeu la Parţa, lângă Timişoara, acolo unde a fost descoperit un sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7.000 de ani. Noul punct muzeal va fi construit cu bani europeni, în parteneriat cu autorităţile sârbe din Novi Knezevac care la rândul lor vor pune în valoare un sanctuar neolitic.

Proiectul de construire a unui nou punct muzeal lângă Timişoara a fost lansat joi, la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul unei conferinţe online la care au participat şi partenerii din Serbia.

Judeţul Timiş a fost selectat să implementeze, în calitate de partener principal, alături de localitatea Novi Knezevac din Serbia, proiectul „Valorificarea potenţialului siturilor arheologice Parţa şi Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”. Proiectul este în valoare totală de 660.000 euro, bani europeni, din care judeţului Timiş îi revin aproximativ 400.000 de euro, iar diferenţa peste pentru partenerii din Serbia.

”Consider foarte important acest obiectiv pentru întreaga regiune şi sper ca împreună să reuşim demararea lui şi implementarea proiectului. Subliniez importanţa proiectului în cadrul Euroregiunii DKMT. Vreau să subliniez, de asemenea, că avem parteneriate în cadrul DKMT, cum ar fi parteneriatul Capitalelor Culturale Europene. Chiar dacă există această posibilitate a amânării Capitalelor Culturale Europene, cred că avem timpul necesar pentru realizarea proiectului sanctuarului neolitic de la Parţa şi Majdan”, a declarat Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş.

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara urmează sa lanseze licitaţia pentru construcţia efectivă a acestui nou muzeu care va cuprinde şi un punct de cercetare.

Articolul continuă după reclamă

”Muzeul Naţional al Banatului se ocupă de construcţia punctului muzeal de la Parţa, un proiect de aproximativ 400.000 de euro. Acest punct muzeal este deosebit de important atât pentru regiune, cât şi pentru România. Pe lângă muzeu va fi şi o bază de cercetare care va permite continuarea cercetării sitului arheologic de la Parţa. Am finalizat proiectul, urmând să scoatem la licitaţie execuţia obiectivului”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

În ceea ce priveşte proiectul Serbiei, aici va fi recondiţionat sanctuarul de la Majdan şi va exista chiar şi o machetă cu locul, asa cum era el în urmă cu secole. Aici au fost găsite peste 150 de morminte, o biserică, mai multe cuptoare de ceramică, dar şi diferite artefacte. De asemenea, într-o casă veche de sute de ani va funcţiona un centru turistic, dupa ce va fi reabilitată.

Autorităţile din Serbia spun că acest proiect ajută pentru dezvoltarea turismului în zonă şi că vor implementa un alt proiect prin care vor construi o pistă de biciclete care să unească mai multe obiective turistice din zonă cum ar fi conacele familiilor nobiliare sau parcurile de pe malul Tisei.

Consiliul Judeţean Timiş, în calitate de lider de proiect, va realiza o pagină web privind investiţia, cât si materiale informative şi de promovare. Muzeul Naţional al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiş, va contracta proiectarea şi execuţia punctului muzeal de la Parţa. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoţionale pentru partea sârbă şi o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră. În plus, aceştia vor contracta serviciile de întocmire a documentaţiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum şi lucrările de reconstrucţie a fundaţiei bisericii de secol XIII.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va fi promovat la târguri de către agenţiile de turism.

Sanctuarul neolitic de la Parţa face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat în mijlocul unei aşezări străvechi cu locuinţe, unele dintre ele cu etaj. Aşezarea datează de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar aşezarea în sine este o aşezare cu şant de apărare cu locuinţe, străduţe, o viaţă extrem de dinamica.

O replică a acestui sanctuar se află la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara şi poate fi vizitată la cerere.

Sursa : news.ro

A primit cadou un bilet de tombolă. Acum are un milion de euro... pe perete: „I-ar fi plăcut până și lui Picasso!”... Domn' primar a fugit din carantină, la o băută! Ca să nu fie prins, a sărit în sicriu: „E mort, cum să-l amendați?!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x