Fără îndoială, complexul Stonehenge este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume. De-a lungul anilor, au apărut sute de teorii cu privire la ce se ascunde în spatele acestui monument.
Recent, arheologii britanici au scos la iveală o hartă subterană a monumentului neolitic şi a împrejurimilor acestuia, fiind considerată cea mai detaliată de până acum. Primele rezultate indică faptul că Stonehenge nu era o construcţie singulară, ci era însoţită de 17 sanctuare.
Printre surprizele descoperite de cercetători se află şi urmele lăsate de aproximativ 60 de pietre uriaşe sau piloni care au format un monument preistoric circular uriaş, cu diametrul de 1,5 kilometri, aflat în apropiere de Durrington Walls. "În ultimii patru ani am analizat acest monument extraordinar şi am încercat să descoperim ce se află în jurul său", a declarat Vincent Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea Birmingham, coordonatorul studiului. În urma cercetărilor, reiese faptul că Stonehenge nu a fost un loc izolat, aşa cum se credea până acum.
În împrejurimi, oamenii de ştiinţă au identificat o clădire din bârne lungi de 33 de metri, veche de 6.000 de ani, folosită probabil în timpul unor ritualuri de înmormântare şi al altor practici asociate.
Spectacol în farfurie! Nici nu-ţi trece prin cap ce mănâncă puştiul acesta în fiecare zi... Sirenele chiar există și fac surf: Iată imagini care te vor lăsa cu gura căscată!...