Cauza dispariției civilizației mayașe a fost descoperită în sfârșit, după peste 1.000 de ani, de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge.
Potrivit studiului realizat de această echipă de cercetători proveniți din mai multe țări, ceea ce i-a pus capăt civilizației mayașe a fost o secetă cumplită care a afectat suprafața Mexicului, teorie care a mai fost lansată până acum, alături de alte teorii care au făcut referire la război, invazie sau pierderea căilor comerciale.
Oamenii de știință au studiat clima din perioada civilizației mayașe antice au descoperit că precipitațiile au scăzut cu peste 70% la momentul în care mayașii și-au abandonat casele.
Pentru descoperirea lor, cercetătorii au folosit mostre de sediment extrase din lacul Chichancanab din Peninsula Yucatan. Ei au analizat apa captată în cristalele din gipsul extras și au calculate valorile exacte ale precipitațiilor și umidității din urmă cu sute de ani.
Noul studiu a fost publicat în revista Science și a plecat de la teoria acestei secete extreme care a afectat economia și politica vremii. Descoperirea lor a confirmat această teorie.
Civilizația Maya, care și-a atins apogeul în perioada 300-900, a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică și a lăsat în urmă o valoare arhitecturală impresionantă și opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră, abandonate în anii 900.
Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și poporul aztec și incaș au construit în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie a fost împărțită într-un număr de state separate. Acestea au fost slăbite în secolul al XV-lea de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.