Dezvaluirea spectaculoasa apare in ultimul roman al nepoatei lui Charles Lightoller, secund pe nava si ofiterul cu cel mai mare grad dintre cei care au supravietuit dezastrului de pe 14 aprilie 1912.
Doua grave erori ar fi dus la scufundarea uriasei nave de pasageri, cea mai mare din lume la vremea ei. Potrivit acestei carti, icebergul a fost vazut din timp si putea fi evitat, insa, timonierul - iar asta a fost prima greseala - s-a panicat si a manevrat timona in directia gresita. Chiar si dupa ce a lovit icebergul, vietile celor peste 1500 de victime ale catastrofei puteau fi salvate daca, in loc sa se indeparteze cu toata puterea de iceberg imediat dupa coliziune, comandantii navei ar fi decis sa opreasca nava sprijinita de blocul de gheata si sa astepte ajutor dupa semnalul SOS.
Ofiterul britanic a ascuns acest adevar ambelor comisii, britanica si americana, care au anchetat catastrofa. Motivul: s-a temut ca dezvaluirea ar duce la falimentul armatorilor navei si, implicit, la pierderea locului de munca pentru multi dintre cunoscutii sai.
Si eroarea de pilotaj are un motiv - acum un secol, navigatia trecea printr-o tranzitie radicala de la navele cu propulsii clasice la cele cu motor cu aburi si elice, ceea ce insemna doua sisteme de pilotaj diferite. Versiunea oficiala de pana acum a cauzei scufundarii navei Titanic a fost ca icebergul care a spart cala a fost vazut prea tirziu pentru a putea fi evitat.
Foto: wormstedt.com
Studiu: Circumcizia ar putea preveni infectarea cu HIV... Astronomul Papei: "As fi incantat sa botez un extraterestru"...