Şezlonguri şi umbrele de închiriat doar pe porţiunea de nisip de lângă faleză, nu pe cea de lângă apă. S-ar putea ajunge la această situaţie ciudată, în zonele în care plajele au fost extinse cu bani europeni.
Comisia Europeană interzice ca în următorii 5 ani aceste suprafeţe noi să fie închiriate de Apele Române. Prezent la Constanţa, ministrul Mediului spune că face demersuri pentru a permite acest lucru din vara care vine, numai că a rămas prea puţin timp.
Cele 42 de hectare noi de plajă au fost câștigate la finalul lucrărilor de protejare și extindere a litoralului. Investiția s-a ridicat la 170 de milioane de euro, iar banii au venit de la Uniunea Europeană, anunță reporterntv.ro.
Plajele noi nu pot fi însă închiriate către privați. Comisia Europeană interzice acest lucru și a transmis că aceste suprafețe de nisip trebuie folosite gratuit de turiști. Ori, având în vedere că plajele noi au apărut în prelungirea sectoarelor vechi, este posibil ca acestea din urmă să nu mai poată avea acces către mare. Asta înseamnă că agenții economici vor putea închiria șezlonguri și umbrele doar pe partea de plajă dinspre faleză, nu și pe cea de la mal. Autoritățile spun că nu se va ajunge la așa ceva, în timp ce investitorii din Mamaia cer explicații.
"Ar fi fost interesant să ne invite și pe noi doamna ministru tocmai în problemele pe care le ridicați, în sensul de a stabili odată pentru totdeauna ce se întâmplă cu aceste plaje construite pe bani europeni", a declarat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia.
Aflat pentru prima oară pe litoralul românesc în noua calitate, ministrul Mediului spune că Guvernul face demersuri pentru a primi o derogare de la Comisia Europeană, astfel încât plajele să poată fi închiriate de anul acesta, informează reporterntv.ro.
Cele 42 de hectare noi de plaje ar trebui să fie scoase la licitație odată cu celelate suprafețe de nisip. Până atunci însă, mai sunt mai puțin de două săptămâni. Totuși, ministrul Mediului spune că este timp suficient.
"Suntem în discuție cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Comisia Europeană pentru că aceste suprafețe trebuie să intre în cadastru și trebuie intabulate. Trebuie să fie, în mod juridic, în proprietatea statului român și trebuie găsită o soluție să vedem mai departe cum se vor da operatorilor economici", a explicat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului.
Test de atenție pe care 9 din 10 oameni îl ratează! Câte "neboabe" găseşti?... Harta celor mai populare nume de familie din Europa! Cum se numesc cei mai mulţi dintre români. Află dacă te afli printr...