Antena Căutare

VFTS 102, astrul mai stralucitor decat soarele

O echipa internationala de astrofizicieni au descoperit la un observator din Chile cea mai rapida stea rotativa, denumita VFTS 102. Este de 100.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele.

Echipa de cercetare a observat astrul in cadrul unui studiu asupra celor mai stralucitoare stele din regiunea cosmosului numita Tarantula Nebula. VFTS 102 a ajuns in aceasta zona dupa ce a fost "aruncata" dintr-un sistem stelar binar prin explozia unui alt astru.

VFTS 102 se roteste in jurul axei cu o viteza de peste 600 de kilometri pe secunda si se indeparteaza de stelele din apropiere cu o viteza de 30 de kilometri pe secunda. Viteza cu care se roteste este atat de mare, incat steaua se poate destrama din cauza fortei centrifugale uriase.

Pentru ca se roteste atat de rapid, produce raze de lumina extrem de puternice si este de 100.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele. In momentul in care se va transforma intr-o supernova si va muri, aceasta stea va exploda ca un foc de artificii urias si va emite raze gamma.

Foto: Daily Mail

Cele mai bizare cauze de deces in Londra secolului 17... Si-a trimis copilul la cresa cu marijuana in ghiozdan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x