Antena Căutare

VIDEO! Imagini cu primul asasinat din istorie! Vezi cum a murit Alexandru, ginerele REGINEI MARIA A ROMÂNIEI! Atenție, secvențe explicite!

Pe 8 iunie 1922, la Belgrad, Maria, Principesă a României, cunoscută ca ”Mignon”, pentru a se deosebi de ilustra sa mamă, Maria, Regina, se căsătorește cu Alexandru I al Iugoslaviei. Ce doi vor domni până în 1934 când, în timpul unei vizite la Marseille, Regele va fi asasinat de un fanatic bulgar, Vlado Cernozemski. Imaginile atentatului sunt surprinse pe peliculă, auzindu-se și văzându-se clar împușcăturile atentatorului. Vorbim despre primele secvențe de aces gen importalizate pe film, în îngreaga istorie!!!

Pe 8 iunie 1922, la Belgrad, Maria, Principesă a României, cunoscută ca ”Mignon”, pentru a se deosebi de ilustra sa mamă, Maria, Regina, se căsătorește cu Alexandru I al Iugoslaviei. Ce doi vor domni până în 1934 când, în timpul unei vizite la Marseille, Regele va fi asasinat de un fanatic bulgar, Vlado Cernozemski. Imaginile atentatului sunt surprinse pe peliculă, auzindu-se și văzându-se clar împușcăturile atentatorului. Vorbim despre primele secvențe de aces gen importalizate pe film, în întreaga istorie!!!

După Primul Război Mondial, în contextul politic oarecum delicat prin care trecea România, Regina Maria caută să țeasă, pe plan local, diferite alianțe. La Paris, unde mersese deseori pentru a pleda cauza țării noastre, se găsise cu Alexandru Karadordevic, care făcea același lucru, dar în favoarea Serbiei. Acasă o are pe Maria, Mărioara, ”Mignon” cum este alintată ea, Principesa de 22 de ani. Cei doi se plac și, după o logodnă la București, în primăvară, se căsătoresc la Belgrad, pe 8 iunie 1922, prilej cu care are loc primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României, când învingem gazedele cu 2-1.

8 iunie 1922, Belgrad, căsătoria lui Alexandru cu Maria. În partea dreaptă a imaginii, Regele Ferdinand și Regina Maria, întregitorii României

Articolul continuă după reclamă

Urmează o perioadă de relativă liniște. ”Mignon” învață limba sârbă, este adoptată, rapid. Alexandru devine ”Unificatorul”, din 1922 până în 1934. Pe 9 octombrie, Regele Alexandru I al Iugoslaviei merge în Franța, într-o vizită de lucru. Ajunge cu vaporul, ”trage” la Marseille. O mică paranteză, extrem de importantă. Aici trebuia să vină însoțit de soția sa, Maria, dar, din cauza unei crize de rinichi, fiica lui Ferdinand și a Mariei, luase trenul spre Paris, pentru ”a se liniști la un spital”, de aici urmând a face joncțiunea cu soțul său în orașul lui Edmond Dantes. E primit cu urale, orașul e-n sărbătoare. La docuri e așteptat de ministrul de Externe al Franței, Louis Barthou. Totul e filmat, de mai multe camere de luat vederi. Cei doi se urcă într-o mașină semidecapotabilă, doar cu ultimele două locuri ”deschise”, cele unde stau ei. Lumea e buluc pe străzi, îl aplaudă pe Alexandru, acesta le face semne cu mâna.

O imagine unicat. Atacatorul bulgar (încercuit) tocmai ce l-a împușcat pe Regele Iugoslaviei. Este lovit cu sabia de un ofițer francez, călare

La un moment dat, din mulțime se apropie de mașină un individ. Pe înregistrare (minutul 1.36) se observă cum trage două focuri, care se și aud, către mașină. Imediat se creează panică, poliția călare intervine. Atacatorul e Vlado Cernozemski, un revoluționar bulgar, ce avea să fie considerat un adevărat erou la el în țară, doborât, imediat, de sabia unui ofițer francez. E bătut de mulțime, intră în comă și avea să decedeze a doua zi. Alexandru moare pe loc, chipul său este filmat acolo, inert, în mașină. Jean Loius Barthou (personalitate interesantă, pentru că pe la 1930 încercase să grupeze, fără succes) într-o alianță, Uniunea Sovietică, Germania, țările baltice, Cehoslovacia și Finalnda), moare și el. Este ceea ce istoricii numesc ”primul asasinat din istorie filmat”.

”Primul asasinat filmat din istorie”. Alexandru I al Iugolsviei, ucis la 46 de ani

500.000 de oameni participă la funeralii. Maria devine ”Regina Mamă”, cei doi având trei copii, dintre care Petru al II-lea avea să devină Rege. După cel de-al Doilea Război Mondial se retrăgea, în exil, la Londa, unde și deceda. Pe 26 mai 2013, sârbii, care au un respect uriaș pentru Maria, îi repatriau rămășițele în Mausoleul de la Oplenac, unde odihnește alături de soțul său Alexandru I, ”Unificatorul”.

Îți mai amintești de Ciprian, autorul replicii „Nu știu de-astea! Toate fetele să apeleze la mine”? Uite cum arată azi... Ce se întâmplă dacă pui coji de lămâie în pantofi! Încearcă și vei face economii serioase!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x