Pe măsură ce îmbrăcămintea a devenit din ce în ce mai de unică folosință, se produce o catastrofă de mediu care este direct legată de relația proastă pe care o avem cu garderoba noastră. În ultimii 30 de ani, dezvoltarea rapidă modei a încurajat consumatorii să dezvolte o dorință insaciabilă a noului sens în care hainele vechi sunt adesea aruncate înainte de sfârșitul vieții lor.
Potrivit designerului multidisciplinar, Roya Aghighi, acest „act pasiv” al consumului ne împiedică să ne ocupăm de ceea ce purtăm, astfel încât să nu observăm cantitatea incredibilă pe care o neglijăm și irosim. „Îmbrăcămintea este obiectul cel mai apropiat de corpul nostru, dar singurele dăți în care suntem conștienți de aceasta este la începutul zilei când alegem ce să purtăm sau atunci când vărsăm cafea pe ea”, spune Aghighi.
Designerul alături de o etichetă de îngrijire care explică cum să aibă grijă de hainele sale vii. Roya Aghighi
Materialele, dezvăluie ea, sunt cheia schimbării modului în care interacționăm cu obiectele de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcămintea și schimbările revoluționare care ne ajută să ne formăm experiențele. „Abordarea mea în materie de bio-proiectare este considerată o soluționare a problemelor”, spune ea pentru Euronews Living. Aceasta se concentrează pe modul în care procesul de proiectare poate fi reconstruit pentru a ne face să regândim aceste obiceiuri și comportamente irositoare.
De aici vine „biogarmentarul”. O „viziune asupra viitorului”, proiectul inovator al lui Aghighi prezintă articole vestimentare construite dintr-un material care face fotosinteză. Creat în colaborare cu Laboratorul Experiență de Materiale și oameni de știință de la Universitatea din Columbia Britanică, materialul textil este realizat dintr-o combinație de țesături pe bază de fibre naturale și celule fotosintetice vii. Aceste alge verzi unicelulare, ar putea chiar să purifice aerul din jur în timp ce sunt purtate, datorită funcției de „respirație”.
Citește și: Hainele care nu se poartă se pot vinde pe internet
Instrucțiunile de îngrijire unice impun purtătorilor să formeze o relație mai complexă cu îmbrăcămintea Aghighi decât cu geaca obișnuită de bumbac. „Pentru a avea grijă de biotextilul actual care este alcătuit din alge, utilizatorii trebuie să fie conștienți de faptul că nu trebuie să-și spele hainele”, spune ea, „ar putea pur și simplu să scufunde textilul viu în apă atunci când materialul textil trebuie să fie spălat, ceea ce va oferi celulelor apă necesară”.
Jachete biogarmentare fac parte dintr-un concept care folosește un material inovator. Roya Aghighi
„Închide ochii pentru o clipă și imaginează-ți că hainele pe care le porți chiar acum sunt în viață”, spune ea, „Cu acest gând, interacțiunea ta cu hainele tale zilnice s-ar schimba iminent. Este mai puțin probabil să-ți aruncați hainele într-un dulap închis sau într-o mașină de spălat. Ar putea chiar să-i facă pe utilizatori mai conștienți cu privire la alegerile zilnice sau chiar să-i stimuleze să facă mai mult sport, știind că hainele se pot hrăni cu transpirația lor.”
Dacă vor începe să folosească îmbrăcăminte din materiale bio, acest lucru va ajuta și la protejarea mediului, la încetarea acestei răspândiri haotice a hainelor de unică folosință, iar oamenii ar începe să fie mai preocupați de lucrurile care contează cu adevărat și mai puțin de superficialitate. Aghighi speră că acest proiect va inspira o schimbare în percepția care înconjoară îmbrăcămintea punând în aplicare ceea ce designerul numește o „idee mai profundă și mai holistică a schimbării”.
Biogarmentry permite proprietarului să formeze o relație mai intimă cu îmbrăcămintea lor, ceea ce îi va face să renunțe mai greu la haine și să le folosească mai mult timp. Atitudinea oamenilor se poate transforma din „cumpăr, folosesc, arunc” în „cumpăr, îngrijesc, refolosesc”.
„Cu alte cuvinte, biogarmentul își propune să utilizeze oamenii atașamente emoționale față de viețuitoarele pentru a readuce valoarea pierdută și agenția la consumul de textile și îmbrăcăminte”, spune ea, „Contestă relația noastră actuală cu îmbrăcămintea, în timp ce acționează ca un catalizator pentru schimbările comportamentale. “
Biogarmentul trebuie să fie udat pentru a-l menține în viață
„În actuala industrie a modei, peste 90% din haine nu își ating nici măcar potențialul intermediar”, explică Aghighi, „Majoritatea hainelor își găsesc drum la ghena de gunoi după primele utilizări”. În Marea Britanie, haine de aproximativ 140 de milioane de lire sterline sunt aruncate la gunoi în fiecare an, iar 30 de milioane de lire sterline sunt ascunse în dulapuri, potrivit WRAP.
„Cred că nicio schimbare nu se va întâmpla până nu ne schimbăm convingerile și obiceiurile fundamentale. Consider că materialele sunt elemente de construcție ale procesului de proiectare care ar putea avea un impact de neprețuit asupra interacțiunilor umane cu mediul înconjurător”, a declarat Aghighi.
Contestând modul în care vedem în prezent îmbrăcămintea, Aghighi speră că acest proiect ar putea fi un catalizator inspirator al schimbărilor de comportament pentru a sprijini o cultură mai durabilă. Inspirat dintr-o deconectare incredibilă, biogarmentul reprezintă un viitor radical care ar putea ajuta la rezolvarea problemei în legătură cu poluarea și deșeurile.
Capul unei mumii, cel mai scump obiect al unei licitații. Negocierile încep de la 550.000 euro... Le puneau fiare și ace în gură ca să tacă. Dacă nu se opreau, rămâneau fără limbă. Pedepsele odioase aplicate femeilor b...