Echinochtiul de toamna are loc vineri, 23 septembrie, data la care incepe si toamna astronomica, longitudinea astronomica a Soarelui atingand valoarea de 180 de grade, informeaza Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
"Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal", se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica"
site-ului Observatorului Astronomic
Articolul continuă după reclamă
Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale este si vest, iar durata zilelor va fi egala cu cea a noptilor la orice latitudine, cu exceptia regiunilor polare. In zona polului nord incepe noaptea polara, lunga de sase luni, iar in cea a polului sud va fi doar zi, tot jumatate de an.
Incepand de vineri, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana pe 21 decembrie, cand va fi solstitiul de iarna.
Romania va trece oficial la ora de iarna in noaptea de sambata spre duminica. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceasurile urmand sa fie date cu o ora inapoi. Astfel, ziua de duminica, 25 octombrie, va deveni cea mai lunga zi a anului, urmand sa aiba 25 de ore.
Foto: thewatchers.adorraeli.com
VIDEO! Cum arata visele? Vezi un experiment uluitor care iti poate citi gandurile!...
Cel mai mare sarpe din lume are 7 metri lungime si 136 kilograme...