Antena Căutare

Volumul creierului la om si la maimute depinde de ingrijirea materna

In cazul oamenilor si maimutelor, grija materna este responsabila pentru volumul mare al creierului, scrie in ultimul sau numar revista New Scientist

Dezvoltarea creierului necesita o cantitate mare de energie. In consecinta, o perioada indelungata s-a crezut ca creierele mari se formeaza doar la animalele cu metabolism relativ rapid, noteaza Agerpres.

Vera Weisbecker, de la Universitatea Cambridge, si Anjali Goswami, de la University College of London au constat ca lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum rezulta dintr-un studiu recent aparut in revista de profil Proceedings of the National Academy of Science.

Oamenii de stiinta au comparat creierul a 197 de marsupiale si 457 de mamifere placentare si au stabilit ca despre o legatura dintre ritmul metabolic si marimea creierului se poate vorbi doar in cazul celor din urma. Mai degraba rolul principal il joaca aici modul de reproducere.

Mamiferele placentare embrionare se afla in legatura mai indelungata cu mama. Dimpotriva, marsupialele se nasc "imatur" si isi dezvolta creierul hranindu-se cu lapte matern fiind deja fiinte autonome, adica fara acces direct la nutrientii organismului matern.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au descoperit diferente mari intre marimea medie a creierului la mamiferele inferioare si mamiferele placentare. Se diferentiaza doar primatele, care au mostenit creierul "disproportionat" de mare datorita grijii materne: mai intai in timpul maturarii fetale, iar, apoi, a hranei administrate in primii ani de viata.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: totulerelativ.wordpress.com

Consumul de bere a scazut cu 11% in Romania din cauza crizei... Chipul lui William Shakespeare, recreat in format 3D...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x