Antena Căutare

26 iunie - Sărbătoarea drapelului național al României

În data de 26 iunie se sărbătorește cel mai simbolic lucru al României, drapelul național. Acesta s-a păstrat proaspăt în sufletul românilor, însuflețindu-i în momentele grele dar și în cele bune și este sărbătorit în fiecare an. 

În data de 26 iunie se sărbătorește cel mai simbolic lucru al României, drapelul național. Acesta s-a păstrat proaspăt în sufletul românilor, însuflețindu-i în momentele grele dar și în cele bune și este sărbătorit în fiecare an.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform acestei legi, autozitățile vor marca această zi prin organizarea unor parade și manifestări cultural-educative.

Culorile drapelului - Semnificație

Drapelul este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime. În 1994, proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75.

Articolul continuă după reclamă

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

26 iunie - Sărbătoarea drapelului național al României

Ziua drapelului național al României - Istoric

Domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă a obținut de la otomani, în anul 1834, învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii" . În acest an Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, iar conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc.

Tricolorul românesc este cunoscut încă din deceniul patru al secolului XIX, drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa.

În timpul revoluției de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848 – 1849), când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.

Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor ca simbol al lupte, având inscripționată lozinca: „Frăția”. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“. În Adunarea populară desfășurată pe dealul Filaretului din București, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluției, „zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălțat „flamura cea mare tricoloră a națiunii române”, a întregii națiuni române.

Potrivit unei alte ipoteze, tricolorul se impune ca drapel național în anul 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect. Pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.

Are 103 ani, i se spune „Uraganul” și tocmai a câștigat o competiție de atletism! A dezvăluit secretul longevității. „At... Scrisorile de dragoste ale lui Charles Aznavour pentru Claude Maissiat vor fi scoase la licitaţie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x