Căutare Live

Ziua în care omenirea a amuțit: John Lennon a părăsit scena vieții, lăsând ca testament un mesaj simplu: „Să fie pace!”

În urmă cu 35 de ani, omenirea a înghețat la primirea unei vești șocante: John Lennon a fost declarat mort.

În urmă cu 35 de ani, omenirea a înghețat la primirea unei vești șocante: John Lennon a fost declarat mort.

Era 8 decembrie 1980, când Lennon tocmai a anunțat că revine pe piața muzicală cu un single numit „Starting Over”, ce a fost urmat de lansarea unui album inspirat din călătoria artistului în Insulele Bermude.

Totuși, ironia sorții a făcut ca Lennon să nu mai aibă parte de un „Start Over” (în traducere: „nou început”), căci avea să moară după ce Mark David Chapman l-a împușcat de patru ori, chiar la intrarea în reședința sa din New York. Se întorcea cu soția sa, Yoko Ono, de la studioul Record Plant. Pentru ultima oară.

Cele patru împușcături i-au fost fatale și, în scurt timp, medicii au fost nevoiți să declare decesul celui mai iubit artist al momentului. Și atunci a fost liniște.

Avea 40 de ani când s-a stins din viață, dar parcă oferise deja omenirii secole întregi de muzică și mesaje de pace.

Cine a fost John Lennon?

Mulți îl știu ca pe membru al legendarei trupe The Beatles, fondată în 1960. Pe atunci, John al nostru avea doar 20 de ani, dar aerul unui artist deja complex.

Pașaportul lui John Lennon

În ceva timp, The Beatles reușește: devine cea mai de succes formație din istoria muzicii. Cu milioane de fani, cei patru aveau lumea la picioare și parcă nimic nu avea să le stea în cale.

În 1970, Lennon decide să înceapă o carieră solo, iar succesul parcă s-a ținut iar scai de el. Atunci s-au născut melodiile care astăzi ne emoționează cu mesajul puternic: „Give Peace a Chance”, „Working Class Hero” și „Imagine”.

A fost un activist înfocat, iubea pacea și înțelegerea între oameni. Era atât de influent, încât președintele american Richard Nixon a vrut chiar să îl deporteze, ca să nu mai facă vâlvă cu criticile sale despre Războiul din Vietnam.

Citește și
fundal albastru si chenare galbene in care sunt simbolurile zodiilor
Horoscopul zilei de mâine, 6 decembrie. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate. Ce au pregătit astrele pentru zodia ta
Horoscopul zilei de mâine, 6 decembrie. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate. Ce au pregătit astrele pentru zodia ta
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
colaj de imagini cu sfantul nicolae, o femeie, lumanari si o biserica din romania
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Mai multe articole

Se retrage în 1975 din muzică, când i se naște al doilea copil, Sean. Se dedică mai mult vieții de familie. Cinci ani mai târziu, decide să revină și scrie piesa „Starting Over”, apoi lansează albumul „Double Fantasy”.

Artistul și cel de-al doilea copil al său, Sean

La trei săptămâni de la lansare, vocea i-a tăcut. Pentru totdeauna. Omenirea avea să îl audă doar în cântece.

"I'm shot, I'm shot"

Mergea acasă cu soția sa, Yoko Ono. Se întorceau de la studio. Atunci, Mark David Chapman a scos un revolver și a tras de cinci ori, iar patru gloanțe l-au nimerit pe artist. Acesta s-a prăbușit la pământ spunând "I'm shot, I'm shot" (traducere: sunt împușcat, sunt împușcat). Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman.

"Am crezut că prin asasinarea lui John Lenon voi deveni cineva, dar în locul acestui lucru am devenit un criminal - iar criminalii nu sunt «cineva», sunt doar nişte «nimeni»", a declarat Chapman.

John Lennon picat secerat, scăpând casetele audio pe care le ținea în mâini. Când au căzut la pământ acestea, parcă odată cu ele, simbolic, s-a prăbușit și o parte din sufletul muzicii.

Și s-a făcut liniște.

Anul acesta, pe 8 decembrie, se fac 35 de ani de când planeta a pierdut un mare artist. Totuși, el continuă să existe și astăzi, aproape la fel de viu, prin cântecele și mesajele sale de pace.

„Imagine all the people living life in peace. You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope someday you'll join us, and the world will be as one.” (Imaginați-vă toți oamenii trăind viața în pace și armonie. Puteți să spuneți că sunt un visător, dar nu sunt singurul. Sper ca într-o zi să vă alăturați nouă și lumea să trăiască precum unul)

John Lennon (9 octombrie 1940 - 8 decembrie 1980)

Semnificații dubioase: Acestea sunt prenumele considerate satanice de către preoți!... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri