În urmă cu 35 de ani, omenirea a înghețat la primirea unei vești șocante: John Lennon a fost declarat mort.
Era 8 decembrie 1980, când Lennon tocmai a anunțat că revine pe piața muzicală cu un single numit „Starting Over”, ce a fost urmat de lansarea unui album inspirat din călătoria artistului în Insulele Bermude.
Totuși, ironia sorții a făcut ca Lennon să nu mai aibă parte de un „Start Over” (în traducere: „nou început”), căci avea să moară după ce Mark David Chapman l-a împușcat de patru ori, chiar la intrarea în reședința sa din New York. Se întorcea cu soția sa, Yoko Ono, de la studioul Record Plant. Pentru ultima oară.
Cele patru împușcături i-au fost fatale și, în scurt timp, medicii au fost nevoiți să declare decesul celui mai iubit artist al momentului. Și atunci a fost liniște.
Avea 40 de ani când s-a stins din viață, dar parcă oferise deja omenirii secole întregi de muzică și mesaje de pace.
Cine a fost John Lennon?
Mulți îl știu ca pe membru al legendarei trupe The Beatles, fondată în 1960. Pe atunci, John al nostru avea doar 20 de ani, dar aerul unui artist deja complex.
Pașaportul lui John Lennon
În ceva timp, The Beatles reușește: devine cea mai de succes formație din istoria muzicii. Cu milioane de fani, cei patru aveau lumea la picioare și parcă nimic nu avea să le stea în cale.
În 1970, Lennon decide să înceapă o carieră solo, iar succesul parcă s-a ținut iar scai de el. Atunci s-au născut melodiile care astăzi ne emoționează cu mesajul puternic: „Give Peace a Chance”, „Working Class Hero” și „Imagine”.
A fost un activist înfocat, iubea pacea și înțelegerea între oameni. Era atât de influent, încât președintele american Richard Nixon a vrut chiar să îl deporteze, ca să nu mai facă vâlvă cu criticile sale despre Războiul din Vietnam.
Se retrage în 1975 din muzică, când i se naște al doilea copil, Sean. Se dedică mai mult vieții de familie. Cinci ani mai târziu, decide să revină și scrie piesa „Starting Over”, apoi lansează albumul „Double Fantasy”.
Artistul și cel de-al doilea copil al său, Sean
La trei săptămâni de la lansare, vocea i-a tăcut. Pentru totdeauna. Omenirea avea să îl audă doar în cântece.
"I'm shot, I'm shot"
Mergea acasă cu soția sa, Yoko Ono. Se întorceau de la studio. Atunci, Mark David Chapman a scos un revolver și a tras de cinci ori, iar patru gloanțe l-au nimerit pe artist. Acesta s-a prăbușit la pământ spunând "I'm shot, I'm shot" (traducere: sunt împușcat, sunt împușcat). Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman.
"Am crezut că prin asasinarea lui John Lenon voi deveni cineva, dar în locul acestui lucru am devenit un criminal - iar criminalii nu sunt «cineva», sunt doar nişte «nimeni»", a declarat Chapman.
John Lennon picat secerat, scăpând casetele audio pe care le ținea în mâini. Când au căzut la pământ acestea, parcă odată cu ele, simbolic, s-a prăbușit și o parte din sufletul muzicii.
Și s-a făcut liniște.
Anul acesta, pe 8 decembrie, se fac 35 de ani de când planeta a pierdut un mare artist. Totuși, el continuă să existe și astăzi, aproape la fel de viu, prin cântecele și mesajele sale de pace.
„Imagine all the people living life in peace. You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope someday you'll join us, and the world will be as one.” (Imaginați-vă toți oamenii trăind viața în pace și armonie. Puteți să spuneți că sunt un visător, dar nu sunt singurul. Sper ca într-o zi să vă alăturați nouă și lumea să trăiască precum unul)
John Lennon (9 octombrie 1940 - 8 decembrie 1980)
O combinație făcută în casă, mai eficientă decât orice spray pentru geamuri!... Probleme în cuplu pentru Gemeni! Află ce-ți rezervă horoscopul dragostei, în săptămâna înainte de Crăciun...