- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
autor: Andreea Burducel
Astăzi, 8 august, sărbătorim felinele din întreaga lume fiind Ziua Internațională a Pisicii. Cu toții avem un animal de companie preferat, tare drag nouă. Specialiștii indică faptul că există mai mult de 60 de rase de pisici în lume, numărul lor total depășind 500 milioane.
Cea mai populară rasă este pisica europeană cu blană scurtă. Pisicile sunt niște animăluțe extrem de inteligente și precoce, întotdeauna pregătite de joacă. Ele se pot adapta destul de ușor, indiferent de mediu. Poate că nu sunt atât de devotate stăpânilor lor precum sunt câinii, dar de-alungul timpului cei care au îndrăgit mai mult pisicile au declarat că sunt foarte atașate.
Din istorie
Cu toții știm că încă din Egiptul Antic oamenii divinizau pisica. Pe vremea aceea exportul de pisici era interzis. Mai mult decât atât, dacă cineva ucidea o pisică era pedepsit cu moartea. După moartea unei pisici, aceasta era mumificată și îngropată. Uneori, oamenii o îngropau cu provizii care constau în șoareci mumificați. Stăpânii pisici își rădeau sprâncenele la moartea acesteia și țineau doliu.
Pe atunci, lumea credea ca pisica are un efect însemnat asupra sănătății membrilor familiei și asupra căsătoriei. În Evul Mediu, toată adorația pentru pisici s-a disipat și lumea a început să le asocieze cu diavolul și vrăjitoria. În aceea perioadă, multe au fost ucise, numărul lor scăzând considerabil.
În secolul al XIX, oamenii au început să devină mai preocupați de creșterea pisicilor. Astăzi oamenii o consideră ca fiind animalul de companie perfect, de vreme ce nu necesită multă atenție. Până și cei mai ocupați oameni, care au mai multe joburi, reușesc să aibă un astfel de animal de companie. La urma umei, pisica este un animal destul de independent, curat și silențios.
Pentru stăpânii de pisici
Oamenii de știință care au efectuat diverse studii despre pisici spun că deținerea unui astfel de animal de companie te poate ajuta să îți îmbunătățești starea psihică. Mai mult decât atât, locuind cu o pisică poți combate anxietatea, stresul și depresia. Torsul ei, care este produsul vibrației corzilor vocale, este relaxant.
Specialiștii indică faptul că acest tors are efecte benefice asupra stăpânului, în special când acesta are dureri. Dacă pisica e în preajmă, ea va începe să toarcă, procesul având un efect de calmare pentru stăpân. Fiind un animal de nădejde, conviețuirea cu o pisică are efecte benefice și asupra copiilor. Cei care aleg să își crească micuții în preajma pisicilor vor observa faptul că aceștia dezvoltă rezistență la astm și alergii.
Rase de pisici
Printre cele mai populare rase de pisici se numără Albastru de Rusia. Ea are blană gri, scurtă, iar media de viață este estimată la 15 ani. Rasa American Bobtail este originară din SUA, reprezentând o corcitură între pisicile fără coadă și cele domestice cu păr scurt.
O altă rasă jucăușă este cea Birmaneză. Pisicile din această rasă au părul semi-lung iar media de viață este de 15 ani. Unii spun că pisicile din rasa Chartreux se adaptează foarte ușor la schimbări și au o personalitate aparte.
Cincila sau pisica persană este o rasă foarte populară, având niște culori deosebite de blăniță. Rasa Exotic Shorthair este pisica cu blană plușată și foarte deasă, având părul scurt. Media de viață este de 9-15 ani. Maine Coon este rasa de pisică cu păr mediu. Pisicile din această rasă sunt foarte active și au o medie de viață de 9-15 ani.
Atunci când ajungi să iubești un animal de companie, el îți devine cel mai bun prieten. Pisicile sunt foarte atașate și curate, fiind întotdeauna jucăușe, ajutându-și stăpânul să depășească momentele grele. Ele pot alunga depresia, devenind un companion de nădejde. Sărbătorește și tu Ziua Internațională a Pisicii și răsplătește-ți companionul pentru devotamentul său.