- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Încălzirea globală are un impact negativ asupra lucrurilor vii de pe Pământ si a Pământului în sine, motiv de îngrijorare pentru întreaga planetă, dar și pentru oamenii de știință care înțeleg mult mai bine acest fenomen anormal.
Confruntându-se cu o stare de urgență la nivel mondial datorată încălzirii globale, un om de știință din Marea Britanie a prezentat o propunere de a aborda această problemă care presupune blocarea parțială a razelor solare pentru a reveni la spațiul până când Pământul se răcește suficient pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale care deja au început să ne afecteze foarte tare.
Planul omului de știință, James Crabbe de la Universitatea din Bedfordshire, propune eliberarea în stratosferă a aerosolilor de sulfat, asemenea emisiilor din timpul eruptiilor vulcanice, ceea ce ar contribui la reducerea cantității de radiații absorbită de Pământ din Spațiu.
Aerosolii de sulfat au și alte efecte importante pentru planeta noastră, aceștia fiind responsabili pentru scăderea albedoului, adică indicele de măsurare a cantității de radiații absorbite de către un organism care primește total din spațiu. În cazul Pământului, albedoul măsoară între 37 și 39% din radiațiile provenite de la Soare.
Cu această măsură de urgență, Crabbe presupune că ar putea reduce unele dintre catastrofele produse de schimbărilor climatice, printre care ravagiile care au loc în Marea Barieră de Corali, jumătate din recif este deja mort, dar și creșterea volumului mărilor și intensitatea uraganelor care afectează atât oamenii cât și animalele și economia lumii.
Crabbe a fost foarte convingător când a declarat că prin injectarea dioxidului de sulf în atmosferă, temperaturile de la suprafața mării s-ar diminua în mod semnificativ până în 2069. Omul de știință și echipa sa s-au folosit de experimente pe computere pentru a simula posibilele efecte ale acestui plan. Rezultatul a fost unul pozitiv, iar pe lângă faptul că se evită distrugerea completă a Marii Bariere de Corali, ar fi redusă și frecvența uraganelor, oferind coralilor mai mult timp să se recupereze după furtuni.