- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De la numirea lui Emil Boc in functia de prim-ministru si pana in prezent au primit titulatura de ministru 43 de persoane. Alte doua persoane sunt asteptate sa preia portofoliile de la Sanatate, respectiv de la noul minister responsabil cu gestionarea fondurilor europene.
Cel mai scurt mandat a fost de cateva saptamani (Liviu Dragnea, la MAI), iar „veteranul" este Catalin Predoiu, la Ministerul Justitiei, care si-a continuat practic mandatul primit in februarie 2008, in timpul guvernarii Tariceanu. Executivul are 15 ministere, plus postul de vicepremier si cel de prim-ministru.
Comparativ, in perioada guvernarii Tariceanu (Alianta DA si ulterior doar PNL) au fost numiti, in patru ani, in total 45 de persoane la sefia ministerelor, la care se adauga sapte persoane ca ministri fara portofoliu. Similar, in cei patru ani de guvernare PSD s-au succedat 40 de ministri plus 9 ministri delegati.
La vremea respectiva, Executivul era format din 19 ministere plus 7 ministri delegati, fara portofoliu. La un calcul simplu se poate constata ca din 2000 pana in 2011, cei trei prim-ministri care s-au succedat la Palatul Victoria au desemnat 144 de ministri, 10 dintre acestia detinand mai multe portofolii, in guverne diferite.
De exemplu, Vasile Blaga a ocupat postul de ministru de Interne timp de trei ani si trei luni: doi ani si trei luni in guvernul Tariceanu si un an in guvernul Boc. Intre timp, Blaga a mai trecut si pe la Ministerul Dezvoltarii Regionale (decembrie 2008-decembrie 2009). Gabriel Oprea, in prezent sef la Aparare, a mai ocupat postul de ministru delegat pentru administratia publica (iun. 2003-iul. 2004) in Cabinetul Nastase. Portofoliul de la Transporturi a fost detinut de Radu Berceanu pentru aproape trei ani, in doua guvernari distincte. Pentru trei luni, liderul PDL a gestionat si Ministerul Agriculturii, ca interimar.
Post ocupat anterior: consilier prezidential
Cum numirea in post este facuta pe criterii politice, de multe ori persoana desemnata sa conduca un minister nu are nicio legatura cu portofoliul respectiv.
Traian Igas, de exemplu, a venit la minister din Senat, unde era presedinte al Comisiei pentru Regulament. Este la al doilea mandat de parlamentar, iar anterior a detinut functia de consilier judetean, cu studii de drept si aparare. La Ministerul Muncii sef este Sebastian Lazaroiu, doctorand in sociologie si fost consilier prezidential la Departamentul de Planificare si Analiza Politica, in perioada 2007-2011.
Tot din postul de consilier prezidential s-a remarcat Elena Udrea (numita in decembrie 2008 ministrul Turismului, iar ulterior ministrul Dezvoltarii Regionale), dar si Daniel Funeriu (in perioada 2007-2009 a fost vicepresedinte al Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei). Si Teodor Baconschi a fost consilier prezidential la Departamentul Politic, in perioada octombrie 2006-august 2007.
Diferente semnificative de pregatire se pot constata si intre cei care au detinut acelasi portofoliu. Ministerul de Finante, de exemplu, era condus in 2001 de Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei la FMI. Acum, acelasi portofoliu este ocupat de deputatul Gheorghe Ialomitianu, fost director executiv adjunct la DGFP Brasov.
Sursa: Financiarul
Foto: Intactimages
In prag de criza, politicienii romani si-au pus averile la adapost... Bancul lui Igas: 1.000 de pagini de bibliografie ca sa raspunzi la intrebarea "De ce te-ai incadrat in Politie?&quo...