Antena Căutare

Adriean Videanu, in spatele afacerii eoliene de la Cogealac

In spatele afacerii de la Cogealac sta si ministrul Economiei, Adriean Videanu. Un document semnat de acesta arata modul in care sunt aparate interesele firmei care construieste acum parcul eolian.


Ministrul Videanu sustine ca interventia sa a fost provocata de presiuni diplomatice, dupa ce firmele care concurau pentru dreptul de a construi parcul eolian de la Cogealac - una din Cehia, cealalta spaniola - au primit fiecare autorizatii: una de la consiliul local, cealalta de la Consiliul Judetean Constanta.

"Situatia s-a complicat, ajungandu-se la dispute diplomatice, la interventii din partea ambasadelor Cehiei si Spaniei. Eu sustin orice proiect viabil, indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru ca aveam informatii ca, pe plan local, se practica un santaj pe fata la potentialii investitori", a spus Videanu.

Ministrul i-a trimis primarului din localitate o adresa in care sustinea interesul companiei CEZ pentru parcul eolian din Cogealac.

"Doresc sa salut initiativa investitorului privat Continental Wind Partners - Romania care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanta, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea tintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel incat se va evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement (...)", se arata in scrisoarea lui Videanu citata de sursa precizata.

Mai mult, in aceeasi adresa ministrul Videanu ii cerea primarului sa sprijine "...cu toate masurile legale posibile care ii stau la indemana si sa faciliteze cu prioritate investitiile in dezvoltarea energiei regenerabile".

Initial, Ministerul Economiei a negat vegement ca ministrul Adriean Videanu ar fi semnat un astfel de document, dar a revenit asupra declaratiilor si a precizat ca la momentul semnarii adreselor trimise catre primarul din Cogealac, institutia stia ca ar exista un singur investitor interesat sa construiasca un parc eolian in comuna constanteana.

Seful Directiei de energie din minister, Alexandru Sandulescu a precizat ca initiativa Ministerului a fost motivata de mai multe plangeri depuse impotriva primarului Cati Hristu, pe motiv ca acesta s-ar opune abuziv investitiilor companiei CEZ, dar si de teama ca Romania nu-si va putea indeplini pana la finalul anului planul de a avea 33% din energia electrica, produsa din surse regenerabile.

Victor Ponta: Legea ANI este o prostie... Sondaj: PDL si Traian Basescu, in cadere libera...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x