Antena Căutare

Alegeri europarlamentare 2024. Ce trebuie să știi despre votarea din 9 iunie

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 9 iunie 2024. Este ziua în care cetățenii UE își aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European. Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani, iar în România, data din 2024 coincide cu cea a alegerilor locale.

Galerie
În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală | Shutterstock

Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii propun și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi trage la răspundere.

Anul acesta, vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.

În România se vor alege 33 de europarlamentari la alegerile din 9 iunie 2024. Iată numărul deputaților din celelalte țări membre ale Uniunii Europene:

Articolul continuă după reclamă
  • Germania: 96
  • Franța: 81
  • Italia: 76
  • Spania: 61
  • Polonia: 53
  • Olanda: 31
  • Belgia: 22
  • Grecia: 21
  • Cehia: 21
  • Suedia: 21
  • Portugalia: 21
  • Ungaria: 21
  • Austria: 20
  • Bulgaria: 17
  • Danemarca: 15
  • Finlanda: 15
  • Slovacia: 15
  • Irlanda: 14
  • Croația: 12
  • Lituania: 11
  • Slovenia: 9
  • Letonia: 9
  • Estonia: 7
  • Cipru: 6
  • Luxemburg: 6
  • Malta: 6

Reguli electorale europene valabile în toate țările UE

Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor europarlamentare, însă există anumite dispoziții comune pe care toate statele membre trebuie să le aplice.

Alegerile europarlamentare 2024 au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică. Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid. Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară. Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

Reguli electorale europene valabile în România

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59 (ora locală).

Pentru a vota, cetățenii cu vârsta de peste 18 ani au nevoie de o carte de identitate valabilă sau de un pașaport valabil.

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă.

Unde pot vota cetățenii români pentru alegerile europarlamentare 2024

În funcție de caz, iată unde pot vota cetățenii români pe 9 iunie 2024:

Cetățean român care votează în România

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

Cetățean UE care votează în România

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Cetățean român care votează în străinătate

Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE. Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024

Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, în urma unei trageri la sorți. Lista va fi deschisă de UDMR, iar apoi va urma Alianța PSD-PNL. În total vor fi 16 căsuțe pe buletinul pentru Parlamentul European, dintre care patru poziții vor fi ocupate de candidați independenți.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare

Poziția 1 - UDMR
Poziția 2 - Alianța electorală PSD-PNL
Poziția 3 - REPER
Poziția 4 - AUR
Poziția 5 - PUSL
Poziția 6 - Alianța Dreapta Unită
Poziția 7 - Partidul România Socialistă
Poziția 8 - Partidul România Mare
Poziția 9 - Partidul Patrioților
Poziția 10 - Partidul Alternativa Dreaptă
Poziția 11 - Partidul S.O.S România
Poziția 12 - Partidul Diaspora Unită
Poziția 13 - Paula-Marinela Pîrvănescu
Poziția 14 - Vlad Gheorghe
Poziția 15 - Nicu Ștefănuță
Poziția 16 - Silvestru Șoșoacă

Cum trebuie să votăm dacă vrem ca alegerea noastră să fie valabil exprimată

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Sunt nule buletinele de vot:

– pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– buletinele de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Unde apar rezultatele și ce se întâmplă după alegerile europarlamentare 2024

Rezultatele alegerilor se vor publica în direct pe portalul dedicat rezultatelor alegerilor.

După contorizare și validarea alegerilor, deputații lucrează pentru a forma grupuri politice. La prima sa sesiune plenară în care toți deputații europeni se întâlnesc, noul Parlament alege un președinte. Într-o sesiune ulterioară, Parlamentul va alege noul Președinte al Comisiei Europene, iar ulterior va examina și aproba întreg Colegiul Comisarilor.

Mai multe informații despre desfășurarea alegerilor europarlamentare 2024 și cele mai recente știri pe această temă sunt disponibile aici.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x