În câteva zile românii din țară și din străinătate vor merge la secțiile de votare pentru Alegeri prezidențiale în România, 2019. Iată ce rol și ce atribuții are Președintele României.
Puțin știu că Președintele României nu este șeful statului ci un angajat. Prin urmare, ce poate să facă Președintele României, potrivit Contituției?
Statul român este compus din:
1. Puterea legislativă: Parlamentul
2. Puterea executică: Guvernul
3. Puterea judecătorească: Instanțele de judecată
Ce face fiecare dintre aceste puteri?
Parlamentul adoptă legi, Guvernul administrează țara pe baza legilor existente. Justiția se ocupă cu pedepsirea celor care nu respectă legea.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2019. Cum îți găsești secția de votare?
Care este rolul Președintelui României?
Președintele României reprezintă statul român, veghează la respectarea Constituției, la o bună funcționare a autorităților publice și în acest scop exercită fucția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.
Principalele atribuții:
- Desemnează prim-ministrul (după ce se consultă cu partidele din Parlament)
- Numește Guvernul (în baza votului de încredere acordat de Parlament)
- Organizează referendumuri (după ce se consultă cu Parlamentul)
- Încheie tratate internaționale (după ce sunt negociate de Guvern)
- Promulgă legi (Parlamentul vine cu o propunere; Președintele o analizează; Președintele o poate aproba, o poate trimite spre reexaminare, sau poate sesiza Curtea Contituțională dacă legea nu respectă Contituția. Dacă legea respectă Constituția, Președintele trebuie să o aprobe)
- Poate dizolva Parlamentul (Președintele propune un prim-ministru, Parlamentul trebuie să-și dea acordul. Dacă Parlamentul respinge două propuneri de prim-ministru, președintele poate dizolva tot Parlamentul, dar trebuie să se consulte cu Președinții Camerelor Parlamentului și cu liderii partidelor politice)
- Este Comandantul armatei (Președintele poate lua măsuri în caz de agresiune îndreptată împotiva țării)
Este bine de știut că de salarii, pensii, impozite și de aletele de acest gen, se ocupă Parlamentul. În atribuțiile Președintelui nu intră drumurile și autostrăzile, de acest lucru se ocupă Ministerul Transporturilor. În aclași timp de școli se ocupă Ministerul Educației, iar de spitale Ministerul Sănătății. Toate Ministerele fac parte din Guvern.
Citește și: SONDAJ | Alegeri Prezidențiale 2019 | Cine vrei să fie președintele României? Votează AICI
Program alegeri prezidențiale 2019
Alegeri prezidențiale 2019. Secțiile de vot din România vor fi deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Românii din diaspora pot vota vineri între orele locale 12:00-21:00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7:00-21:00.
Conform art 46 din Legea 370/2004, alegătorii care stau la coadă la ora 21 pot vota, în condițiile de mai jos:
(2) Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.
(3) Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. (4) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute de alin.
(2) și (3) pot vota până cel mult la ora 23:59.
Sursa: facebook.com/dezaburit
Citește și: Alegeri prezidențiale 2019: ce nu ai voie să faci în secția de votare