Antena Căutare

Apelul la Curtea Constitutionala ar putea amana si „curatirea" de comunism. Cine se opune Legii Lustratiei?

Noua forma a Legii lustratiei, rezultata din dezbaterea deputatilor-juristi, aduce noi categorii de lustrabili. Ea nu acopera insa intreaga gama de categorii gandita de initiatori in 2005 si, in plus, reduce la jumatate perioada de 10 ani a indepartarii din functiile publice.

Dar dezbaterile din ultimele zile despre politicienii care ar putea fi afectati de lustratie risca sa devina inutile daca judecatorii constitutionali decid ca interdictia temporara de a ocupa o serie de demnitati si functii publice contravine Legii fundamentale.

Chiar si unii parlamentari liberali gasesc plauzibila aceasta varianta, mai ales ca social-democratii si-au anuntat intentia de a ataca legea la CCR.

„E greu sa impaci si capra si varza, adica si sa lustrezi, si sa nu incalci dreptul de a fi ales (...) Nu am gasit alta varianta si nici nu cred ca poate fi gasita", a declarat, pentru Romana libera, deputatul PNL Gheorghe Gabor, membru in Comisia Juridica a Camerei. in opinia acestuia, chiar daca Legea lustratiei nu va trece testul Curtii Constitutionale si deci nu va fi aplicata, este important ca Parlamentul sa dea un semnal puternic. „Asteptam sa vedem care va fi reactia oamenilor, a presei si a celor afectati de Legea lustratiei. „Am lansat o bomba intr-o transee aproape goala", a aratat totusi liberalul, adaugand ca „altfel ar fi aratat Romania astazi daca legea era adoptata in '91".

Nu prea increzator in aplicarea legii este si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, initiator al proiectului alaturi de Mona Musca, Viorel Oancea si Eugen Nicolaescu. „Nu mai sunt foarte optimist ca se va aplica pentru ca toata dezbaterea s-a cantonat, in ultima vreme, in jurul numelor lustrabililor. Cand noi am depus legea, importante erau principiile", a declarat Cioroianu.

Articolul continuă după reclamă

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anatase (PDL), este insa mai optimista in privinta sanselor ca Legea lustratiei, care mai asteapta doar votul plenului Camerei, sa fie adoptata.

„Eu cred in sansele ei pentru ca altfel nici nu am fi pornit la drum", a declarat Anastase. Ea i-a indrumat pe social-democrati sa-si prezinte punctele divergente de vedere in dezbaterile parlamentare si nu sa „omoare" ulterior legea. Totusi, presedintele Camerei admite ca actuala forma a legii nu reuseste sa clarifice toate semnele de intrebare.

„Nu este foarte clar cine va verifica acele declaratii depuse de candidatii la o functie aleasa. Teoretic, CNSAS trebuie sa faca asta, dar ar trebui amendata Legea CNSAS si infiintat un departament care sa colaboreze cu arhivele, pentru ca CNSAS nu are acces, de pilda, la arhiva PCR", a explicat Roberta Anastase.

De ce ar fi neconstitutionala legea lustratiei?
Multe din obiectiile de neconstitutionalitate ce stau in calea legii lustratiei pleaca de la faptul ca cetatenilor lustrabili li se neaga dreptul de a alege si de a fi ales, respectiv dreptul la munca. Pe de alta parte, rezolutia Consiliului Europei adoptata la 25 ianuarie 2006 nu pune pe aceiasi treapta a crimei regimurile naziste si pe cele comuniste, condamnand numai „abuzurile si crimele regimurilor totalitare comuniste", dar nu si comunismul in sine, iar declararea regimului comunist drept ilegitim si criminal la 18 decembrie 2006 nu a imbracat inca o forma practica in Romania.

Jurisprudenta CEDO recunoaste insa „dreptul democratiilor la autoaparare" si nevoia ca in anumite situatii drepturile individuale sa se subordoneze binelui comun. Nu intamplator, mai multe state foste comuniste aplica de ani buni legi categorice ale lustratiei.

Cum a functionat lustratia in alte tari
tarile din Europa Centrala si de Est au raspuns intr-un mod foarte diferit nevoii de justitie resimtite profund dupa abuzurile petrecute in vremea indelungatelor regimuri comuniste. Lustratia - care vine de la cuvantul latin pentru „purificare" si inseamna practic excluderea din functiile publice a responsabililor unui regim care se face vinovat de abuzuri si/sau crime - a fost mereu una dintre temele de dezbatere in aceste tari, dar nu peste tot a fost aplicata. (Dreptatea s-a facut in multe cazuri prin procese impotriva unor inalti demnitari comunisti sau impotriva celor care, parte a regimului fiind, au savarsit fapte penale. Asa s-a intamplat de pilda in Ungaria).

Tot articolul, in Romania libera

Roberta Anastase s-a descotorosit de Antena 3 si Realitatea TV... Viceprimar din Ilfov, retinut pentru sechestrare. Primarul, cercetat in libertate...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x