Antena Căutare

Balbaiala: Basescu i-a retras decoratia fostului ministru comunist penal George Homostean

Presedintele Traian Basescu a revenit vineri asupra deciziei de decorare a fostului ministru de interne comunist George Homostean cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler. Seful statului i-a retras vineri acestuia decoratia acordata in data de 26 aprilie, dupa ce presa a scris ca Homostean este cel dovedit vinovat prin sentinta definitiva si irevocabila pentru coordonarea asasinarii unor anticomunisti si asa-zisa Operatiune "Autobuzul". Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale institutia precizeaza ca distinctia a fost acordata la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta situatia creata de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte institutii, a domnului George Ioan Homostean. Presedintele Romaniei a semnat astazi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homostean. Ca urmare a investigatiei declansate de Administratia Prezidentiala in cursul zilei de vineri, 21 mai a.c., s-a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru emiterea de catre Presedintele Romaniei a decretului de retragere a ordinului", se arata in comunicatul semnat de Valeriu Turcan, purtator de cuvant al sefului statului.

Turcan precizeaza ca decorarea s-a facut la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, care sustinut ca respectiva persoana nu a suferit condamnari potrivit dreptului comun.

"Mentionam ca Administratia Prezidentiala nu detine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se afla in arhiva institutiilor care fac propunerea. Verificarile derulate in cursul zilei de vineri de catre Administratia Prezidentiala au aratat ca Homostean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Ulterior, in conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusa cu ˝ urmand a executa 7 ani de inchisoare si 5 ani interzicerea unor drepturi. Domnul George Homostean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 si eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, ca Ťse reduc cu ˝, pedepsele cu inchisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecatať. Ulterior, prin decretul prezidential 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justitiei, a fost gratiat restul de pedeapsa ramas neexecutat", se arata in comunicat.

Traian Basescu este presedintele care a condamnat oficial comunismul. Dar tot Traian Basescu l-a decorat cu cea mai mare distinctie militara pe fostul demnitar comunist George Homostean, fost ministru de interne in guvernele Verdet si Dascalescu si sef direct al Securitatii.

In perioada comunista, George Homostean a coordonat activitatea ministerului de Interne - implicit si a Securitatii - timp de 9 ani, ca ministru in cabinetele conduse de Ilie Verdet si de Constantin Dascalescu intre anii 1978 - 1987. CV-ul de nomenclaturist nu a fost suficient sa-l impiedice pe presedintele Traian Basescu sa-i confere Ordinul Virtutea Militara, cea mai inalta decoratie militara pe care o poate conferi statul roman pe timp de pace.

Decretul, prin care au fost decorati si alti fosti militari, a fost semnat pe 26 aprilie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi.

Presedintele Traian Basescu nu a tinut cont nici de sentinta definitiva si irevocabila data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care l-a gasit vinovat pe George Homostean de coordonarea asasinarii a trei persoane in asa numitul dosar Autobuzul.

Potrivit ziare.ro, numele demnitarului comunist se regaseste si in raportul Tismaneanu, care sustine ca fostul ministru de interne, decorat acum de Traian Basescu, a fost implicat si in uciderea in bataie a unui disident anticomunist.

PSD pregateste motiunea de cenzura cu sindicatele... Textul "Ordonantei Saraciei" a fost redactat de Guvern...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x