Antena Căutare

Basescu cere grabirea votarii motiunii, pentru a nu fi afectat acordul cu FMI

Presedintele Traian Basescu a solicitat conducerilor celor doua camere legislative sa devanseze data dezbaterii si a votarii motiunii de cenzura social-democrate.

Potrivit scrisorii prezidentiale, remise lui Mircea Geoana si Robertei Anastase, daca dezbaterea motiunii va avea loc in cinci zile lucratoare si nu calendaristice, iar votarea acestui act, abia marti, 15 iunie, acest lucru ar putea ameninta respectarea calendarului aplicarii masurilor de austeritate, convenit de Guvernul Boc cu FMI, pentru eliberarea unei noi transe de imprumut.

Basescu mentioneaza ca asteapta un raspuns din partea lui Mircea Geoana pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.

CITESTE scrisoarea presedintelui

In scrisoarea trimisa celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Basescu scrie ca, potrivit Constitutiei, motiunea se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere si ca, potrivit jurisprudentei CC, termenul se refera la zile calendaristice, nu la zile lucratoare.

"In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, prevazute la art. 80 alin. (2) din Constitutie, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii: In data de 7 iunie a.c., Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie a.c., motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Basescu.

El precizeaza ca legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind ca "sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere".

"In dreptul public, termenele se calculeaza... pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste (...) In consecinta, va solicit, in temeiul atributiilor constitutionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si de Deciziile Curtii Constitutionale sus-mentionate", se arata in scrisoarea lui Basescu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului adoptarea unei decizii in acest sens are nevoie de votul conducerilor reunite, convocarea acestora fiind posibila numai cu acordul ambilor presedinti de camere legislative.

In acest moment, Anastase asteapta raspunsul omologului ei de la Senat, pe care l-a informat telefonic despre solicitarea prezidentiala.

Articolul continuă după reclamă
Boc: "Suntem pregatiti oricand pentru discutarea motiunii (...) Ar fi bine sambata"... Varianta de lucru: Guvern cu 8 ministere, in loc de 15...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x