"Intr-adevar, decizia - dupa parerea mea inca necalara a Curtii constitutionale - a produs o oarecare emotie. (...) Poate fi constatat un conflict, desi legea trimisa in Parlament este a Guvernului. Ar fi Guvernul in conflict cu el insusi ca e aceeasi lege", a declarat Traian Basescu, la RRA.
"Trebuie sa avem rabdare pana vom citi decizia Curtii Constitutionale", a precizat seful statului.
Intrebat daca decizia luata de judecatorii CCR reprezinta un test pentru actuala coalitie de guvernamant, Traian Basescu a declarat ca "pana la urma niciun om politic nu e cel care a decis sa se intample asa".
"Este un test puternic pentru soliditatea coalitiei", a adaugat presedintele.
Seful statului a discutat aproape doua ore, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc si cu vicepremierul Marko Bela despre Legea Educatiei.
Basescu a mentionat ca este "necajit" ca se tergiverseaza Legea Educatiei, perpetuandu-se astfel ineficienta sistemului de educatie romanesc. "Cred ca doar aparent UDMR este cel mai suparat", a mai spus el.
Seful statului a declarat ca este "extrem de doritor ca Romania sa aiba o lege moderna", in acord cu recomandarile comisiei prezidentiale si cu Pactul pentru educatie semnat de toate partidele.
Presedintele Traian Basescu a mers si aseara, dupa sedinta de Guvern, la Palatul Victoria, unde a avut cu premierul Emil Boc o discutie de aproximativ 30 de minute, urmare a deciziei Curtii Constitutionale.
Surse guvernamentale au declarat ca, miercuri, aflat in Slovenia, seful statului l-a sunat pe premierul Emil Boc, in timpul sedintei de Guvern, pentru a-l intreba daca in timpul reuniunii de la Palatul Victoria s-a luat o decizie, impreuna cu reprezentantii UDMR, privind procerdura ce trebuie urmata in cazul Legii educatiei, dupa decizia Curtii Constitutionale.
"Presedintele, fiind plecat din tara, a dorit sa se intereseze direct de la premier despre stadiul Legii educatiei, iar seful Guvernului l-a informat pe seful statului ca intentioneaza ca saptamana viitoare sa aiba o intalnire cu conducerea Senatului pentru a insista ca dezbaterile parlamentare pe Legea Educatiei sa nu mai fie tergiversate. Premierul va explica Senatului ca Legea educatiei trebuie adoptata rapid, astfel incat prevederile acesteia sa se regaseasca, sub aspect financiar, si in proiectul bugetului pe 2011", au aratat sursele citate.
Curtea Constitutionala a constatat, ieri, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii educatiei din Senat, de catre Executiv.
Liderii UDMR s-au declarat profund nemultumiti de decizia CC si au invocat inclusiv pozibilitatea iesirii de la guvernare. De altfel, vicepremierul Marko Bela are programata o conferinta de presa, joi, la ora 14.00. De asemenea, liderul Uniunii a convocat forurile decizionale ale UDMR pentru luni.
UDMR a fost promotorul ideii de asumare a raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, proiectul continand o serie de prevederi favorabile invatamantului in limbile minoritatilor nationale.
Boc ar fi fost la un pas de demisie
In urma deciziei Curtii Constitutionale, premierul Emil Boc a fost la un pas sa-si prezinte demisia, conform unor surse din PDL. Problema a fost transata miercuri seara la Guvern, chiar cu presedintele Traian Basescu.
UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, daca obiectivele negociate cu partenerii de la PDL, printre care si adoptarea Legii Educatiei, nu sunt atinse.
Membrii Comisiei de Educatie din Senat au aplaudat deciza judecatorilor. Printre parlamentarii multumiti de hotararea Curtii s-a aflat si democrat-liberal Mihail Hardau, lucru care i-a deranjat profund pe liderii UDMR.
Cel care a inclinat balanta in favoare neconstitutionalitatii asumarii a fost Petre Lazaroiu, propus de presedintie pentru postul de judecator la Curtea Constitutionala.
Legea va fi dezbatuta in continuare in comisia de Invatamant din Senat. Ea va fi adoptata ulterior in Parlement, prin vot.
Sursa: Jurnalul National
Liderii UDMR, dupa discutia cu Basescu: Iesirea din coalitie nu e in interesul tarii... Basescu: Decizia CCR a produs o oarecare emotie. Este un test pentru coalitie!...