Antena Căutare

Basescu: Noile guverne din Grecia si Italia reprezinta solutia disperarii

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul emisiunii "Prim plan" de la televiziunea publica, ca noile Guverne din Grecia si Italia reprezinta solutia disperarii, in care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot sa scoata tara din criza.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu:


Despre cresterea economica

"Romania va incepe sa plateasca inapoi din datorii in primul an in care vom avea excedent la buget, in 2014. In trimestrul III cresterea PIB va fi de 4,4% din cresteri in constructii, din turism si sa speram ca vom avea 2,5% in trimestrul IV."

In ceea ce priveste ponderea ramurilor, constructiile au crescut cu 7,2%, agricultura a inregistrat o crestere medie de 25%, industria - 5,5%, iar turismul - 17%.

"O pondere importanta au avut-o constructiile, ceea ce arata ca politica guvernului a fost corecta, punand 7% din PIB la investitii si nu la consum", a sustinut seful statului.

"In 2012, Guvernul va continua politicile de ajustare a aparatului de stat, desfiintand inca 100.000 de posturi de bugetari. La inceputul lui 2009 erau 1,450 mil. salariati, acum sunt 1,250 mil. si trebuie sa ajungem la 1,150 mil. la sfarsitul lui 2012", a explicat el.

"Pentru toate pensiile militare s-a facut un sistem care iti da dreptul la pensie cu un set intreg de criterii. Cei mai mari beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiterii."

Despre bugetul pe 2012

"Referitor la bugetul pe 2012: Avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea sau un deficit de 3%, care este mai putin riscant, dar preturile la care ne imprumutam pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Noi am preferat un deficit care sa nu stimuleze cresterea economica."

"Este esential sa continuam procesele de privatizare, inclusiv in transporturi, nu doar in energie."

"Romania nu poate sa fie neserioasa. Avem in acordul de aderare la UE doua obiective pe care trebuie sa le atingem: indeplinirea conditiilor de aderare la Schengen; doar Olanda, din cele 26 de state, mai are dubii. Al doilea obiectiv obligatoriu este sa indeplinim criteriile de intrare in zona euro. La Deutche Bank am spus ca indeplinirea criteriilor de la Mastricht pentru intrarea in zona euro nu mai este suficient. Romania nu este performanta economic pentru intrarea in UE in zona regiilor. Din acest motiv toate programele vizeaza cresterea performantei in regii. Modernizarea si eficientizarea sistemului energetic necesita 30-35 de miliarde de euro, pe care Romania ii poate imprumuta. Optiunea noastra este sa le privatizam si nu sa imprumutam bani

"Relatia mea cu Angela Merkel este foarte buna, cum este si cu Nicolas Sarkozy."

"Angela Merkel a spus ca Germania isi asuma sa vegheze ca fluxurile de capital catre Romania sa nu se diminueze. Cancelarul a spus ca nu exista Uniune Europeana cu doua trepte, cu euro si non-euro, ci Uniunea celor 27. Am plecat de la Berlin cu un sentiment de incredere. "

"Nu cred in intrarea in insolventa a Italiei. Italia are o economie performanta, puternica, dar a picat pe o conjunctura nefericita. Criza increderii risca sa continue, dar este si o neincredere regizata. Investitorii si bancile au prins Guvernele la colt si le executa. Aceste riscuri exista si pentru Romania, de aceea ne luam masuri de siguranta. Noua ne-ar fi fost mult mai greu sa ne finantam datoriile si deficitul daca nu aveam acordul cu FMI."

"Noile guverne din Grecia si Italia au misiunea de a scoate tarile din criza. Este solutia disperarii, in care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot sa scoata tara din criza.
"

Traian Basescu a anuntat ca ii va prelungi mandatul lui Daniel Morar cu cateva luni

Seful statului a anuntat ca il va pastra pe Daniel Morar in functia de sef al DNA ca interimar, pana in vara. Mandatul acestuia se incheie in luna februarie.

"Conform legii, o persoana nu poate avea decat doua mandate de procuror sef al DNA. Actualul expira in luna februarie 2012. (...) Daca discutam tehnic, optiunea mea este sa cer procurorului general sa-i dea lui Daniel Morar o prelungire pana in iunie, un interimat", a explicat Traian Basescu. El a precizat ca Morar trebuie sa ramana in functie pana la momentul publicarii noului raport pe Justitie, adica pana in vara, intrucat este unul dintre principalii pioni ai rapotului MCV.

Nu este pentru prima data cand se apeleaza la un asemenea artificiu.

Mandatul de Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie este de trei ani, potrivit legislatiei in vigoare. Daniel Morar ocupa acest post din august 2005. Dupa primii trei ani, el a fost numit interimar in aceeasi functie timp de sase luni. Actualul mandate l-a primit in februarie 2009 si ar urma sa se incheie in luna februarie 2012.

Morar este sef la DNA din august 2005

12.02.2009 - prezent: Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie;
12.08.2008 - 11.02.2009: Delegat in functia de Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie;
12.08.2005 - 11.08.2008: Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie;



Foto: Intact Images

Basescu despre arestarea primarului Clujului: Existau informatii de 6 luni. Si Emil Boc stia de aceste lucruri... Victor Ponta: Geoana ne-a luat bata de baseball si acum fugim sa o luam inapoi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x