Presedintele Traian Basescu a vorbit la "Bilantul Romania-UE" despre inconsecventa politicienilor romani care au "discreditat" Romania in UE, prin actiuni precum infiintarea si desfiintarea ANI ori a DNA ce a fost platita "extrem de scump" in ultimii cinci ani, de la momentul aderarii la Uniunea Europeana.
De asemenea, Basescu subliniat ca aceste inconsecvente au afectat inclusiv eforturile de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul Justitiei.
In acelasi timp, presedintele a estimat ca Statele Unite ale Europei reprezinta singura solutie ca UE sa fie competitiva la nivel global.
"Singura solutie pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda. Solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai tarziu sa ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o Uniune capabila sa stea in competitie cu marii actori globali", a declarat Basescu.
Neimplinirile si esecurile aderarii Romaniei la UE
Premierul Emil Boc a subliniat mai mult neimplinirile si esecurile tarii noaste pe drumul integrarii europene, in cadrul conferintei "Romania in UE. Cinci ani de la aderare".
El a vorbit despre neutralizarea investitiilor straine directe, mentinerea restrictiilor pe piata muncii si o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, precum si despre esecul in eliminarea MCV, impus de Comisia Europeana, si un deficit mare de competitivitate al Romaniei fata de alte state membre ale UE.
"Din nefericire, investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplin, in sensul ca am avut sansa unei cresteri economice consistente si am ratat ocazia de a ne moderniza statul in acea perioada, cand era mult mai usor sa faci reforme structurale, iar in loc sa facem acest lucru, din nefericire, am aplicat politici populiste care nu au avut sustinere in economie", a sustinut premierul.
In acelasi timp, Boc a aratat ca Romania inregistreaza a patra cea mai mica datorie publica din PIB la nivelul UE, cu 61% sub media europeana, dar si o productivitate cu 57% mai mica decat media UE.